RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

GGD Fryslân wint innovatiewedstrijd!

Publicatiedatum: 05 september 2012
Wijzigingsdatum: 20 oktober 2016
Tien GGD-teams streden om de prijs voor de meest vernieuwende aanpak die alcoholgebruik onder jongeren van 16-18 jaar tegengaat. De jury van de door GGD Nederland en RIVM georganiseerde innovatiewedstrijd, wees ‘Ik blijf fri(e)s' van GGD Fryslân aan als winnaar.

Op de wedstrijddag ontwikkelden de deelnemers een aanpak voor alcoholmatiging onder jongeren. Daarbij trainden ze hun innovatieve vaardigheden aan de hand van de VOORT-methode, een werkwijze om te innoveren. De teams voerden klantgesprekken met leerlingen van de VMBO-school Oranje Nassau uit Bilthoven. Waar worstelen zij mee rond alcohol? Om vervolgens te brainstormen over oplossingen, waarop de jongeren hun feedback gaven.
De teams werkten hun idee uit en presenteerden hun aanpak aan een jury met professionals en jongeren. Die oordeelde of het idee nieuw is, aansluit bij de problemen en wensen van jongeren en of de oplossing een gunstige kosten/batenverhouding heeft.

De twee beste ideeën kwamen van GGD Amsterdam en GGD Fryslân. Het aanwezige publiek koos overtuigend voor ‘Ik blijf fri(e)s’ van Akke Hofstee en Abe van Reemst van GGD Fryslân! Hun aanpak geeft jongeren die besloten hebben een avond geen alcohol te drinken een duidelijk herkenbare gadget in handen, waarmee ze laten zien: ik blijft fri(e)s!
GGD Fryslân krijgt een begeleidingstraject van een deskundige uit de Xpertpool van RIVM Centrum Gezond Leven en partners, om hun aanpak uit te werken in een businesscase.

 Home / Documenten en publicaties / 2012 / GGD Fryslân wint innovatiewedstrijd!

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu