RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Duizenden deelnemers eerste Nationale iSPEX-meetdag

Publicatiedatum: 08 juli 2013
Wijzigingsdatum: 20 oktober 2016
De eerste Nationale iSPEX-meetdag heeft 5000 metingen opgeleverd. Daarmee zijn genoeg gegevens gegenereerd om de iSPEX-meetdag een valide wetenschappelijk experiment te noemen.

Er waren twee meetmomenten: één in de ochtend en één in de middag. Tijdens de ochtendmeting werd de livekaart zo druk bezocht, dat de servers tijdelijk overbelast raakten. Alle metingen stroomden echter wel zonder problemen binnen. Uiteindelijk stond de teller om 18.00 uur op 4957 metingen.

De komende maanden worden de data in detail geanalyseerd. Daarna zullen de publieksmetingen worden vergeleken met fijnstofmetingen van wetenschappelijke apparatuur. Deze apparatuur stond vandaag ook opgesteld op het CESAR-meetstation in Cabauw, bij Lopik.

Het primaire doel van het iSPEX-experiment is om te onderzoeken hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn, en welke aanvullende informatie over fijnstof ze opleveren.

In september wordt er een tweede Nationale iSPEX-meetdag gehouden. Deelnemers wordt daarom gevraagd het iSPEX-opzetstukje te bewaren. Maar ook tussentijdse metingen zijn welkom. Zodra het een zomerse dag is met een strakblauwe hemel kunnen mensen metingen doen en via de App naar de centrale database versturen.

 

iSPEX

Zie ook

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / 2013 / Duizenden deelnemers eerste Nationale iSPEX-meetdag

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu