RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ontwikkelingen complicatieregistratie MDL

Publicatiedatum: 16 december 2014
Wijzigingsdatum: 17 november 2016

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt aangeboden aan mensen die geen klachten hebben die kunnen wijzen op darmkanker. Wanneer zij na een ongunstige testuitslag worden doorverwezen voor een coloscopie en deze ook daadwerkelijk ondergaan, is het van groot belang om zicht te hebben op eventuele complicaties.

Om vanuit het bevolkingsonderzoek de complicaties te kunnen monitoren, moeten endoscopisten complicaties registreren in ColonIS. MDL-artsen registreren daarnaast complicaties in de landelijke complicatieregistratie van de NVMDL. De NVMDL werkt aan een nieuwe complicatieregistratie waarin ook andere scopiƫrende specialisten hun complicaties kunnen registreren.

Uit recente gesprekken blijkt dat naar verwachting in de tweede helft van 2015 deze nieuwe registratie gereed is. Vanaf dat moment kan de koppeling tussen de NVMDL-complicatieregistratie en ColonIS worden gerealiseerd. Daarmee zal er een einde komen aan de huidige dubbele registratie. Tot die tijd is het conform de landelijke kwaliteitseisen van belang om complicaties die optreden tijdens of na een coloscopie in het kader van het bevolkingsonderzoek darmkanker, zowel in ColonIS als in het NVMDL complicatieregister te registreren.

Home / Documenten en publicaties / 2014 / Ontwikkelingen complicatieregistratie MDL

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu