RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Patient in Erasmus MC niet besmet met ebolavirus

Publicatiedatum: 12 december 2014
Wijzigingsdatum: 20 oktober 2016
De patiënt, die de afgelopen dagen in het Erasmus MC is beoordeeld vanwege verdenking op ebola, is niet besmet met het virus. Dit blijkt uit de uitslag van de specifieke testen.

De patiënt werd dinsdag 9 december opgenomen in het Erasmus MC ter beoordeling van een verdenking op ebola. De patiënt had eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en ontwikkelde bij terugkomst ziekteverschijnselen. De patiënt werd verpleegd in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

 

Ebolavirus 208

Zie ook

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / 2014 / Patient in Erasmus MC niet besmet met ebolavirus

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu