RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Patient naar ziekenhuis vanwege beoordeling ebola

Publicatiedatum: 09 december 2014
Wijzigingsdatum: 20 oktober 2016
Vandaag wordt een patiënt beoordeeld in het Erasmus MC te Rotterdam vanwege een verdenking op ebola. De patiënt heeft eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en heeft bij terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld. De patiënt wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht.

Het Erasmus MC is voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met verdenking op ebola. Tijdens de verpleging van dergelijk patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

ebolavirus

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / 2014 / Patient naar ziekenhuis vanwege beoordeling ebola

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu