2010

 • 20 jaar bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland 28 oktober 2010

  Het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar borstkanker bestaat 20 jaar. In dat kader organiseren het RIVM en de vijf regionale screeningsorganisaties het internationale symposium ‘Crossing borders in breast cancer screening’.

 • Meer vergiftigingen door partydrugs GHB en GBL 22 oktober 2010

  Het totale aantal gemelde vergiftigingen bij personen vanaf 13 jaar door de partydrugs GHB en GBL is gestegen van 214 in 2008 naar 268 in 2009. Het aantal gemelde vergiftigingen door paddo’s is in 2009 aanzienlijk gedaald. Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het RIVM in hun jaaroverzicht.

 • Jaarlijkse griepvaccinatie van start 07 oktober 2010

  Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepvaccinatie. In oktober en november krijgen ongeveer 5 miljoen mensen met een verhoogd risico een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik. De jaarlijkse griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Mensen die een griepprik halen, hebben minder kans om griep te krijgen.


 • Gezondheidsonderzoek in Amersfoort en Alkmaar 27 september 2010

  Het RIVM stuurt komende week aan ruim 3.000 inwoners van Amersfoort en Alkmaar een uitnodiging om mee te werken aan het onderzoek ‘Nederland de Maat Genomen’, kortweg genoemd ‘NL de Maat’. Het betreft een landelijk onderzoek naar leefstijl en gezondheid van de Nederlandse bevolking. De resultaten helpen om de gezondheidsvoorlichting en gezondheidszorg in Nederland te verbeteren.

 • Goed bereid kippenvlees veilig voor consumptie 27 september 2010

  Het RIVM ziet geen aanleiding om het eten van kippenvlees te ontraden dan wel kip uit de handel te nemen, ondanks het gegeven dat ESBL-producerende bacteriën zijn aangetroffen bij rauw kippenvlees in winkels. Als de geldende keukenhygiëne in acht wordt genomen kunnen vlees en eieren veilig gegeten worden.

 • Start nieuwe hoofdluiscampagne 06 september 2010

  Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. “Controleer vaak en grijp meteen in bij ontdekking van hoofdluis. Kammen met een netenkam eventueel gecombineerd met een antihoofdluismiddel is een goede aanpak.” Dat is de belangrijkste boodschap van de jaarlijkse informatiecampagne tegen hoofdluis die op 6 september van start gaat. Het informatiemateriaal is ontwikkeld door het RIVM en verkrijgbaar bij veel GGD’en.

 • Meer samenwerking nodig bij aanpak suïcidepreventie 19 juli 2010

  In Nederland zijn grote regionale verschillen in de wijze waarop preventie van suïcide (zelfdoding) wordt uitgevoerd. Een gezamenlijke, planmatige en brede aanpak van de regionale GGD en organisaties in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) onder regie van gemeenten biedt de meeste kans op succes. Dat blijkt uit recente onderzoeken van het RIVM en het Trimbos-instituut.

 • Veel afvallen loont, mits goed begeleid 12 juli 2010

  Veel dokters en diëtisten denken dat mensen die tijdens een eet- en beweegprogramma veel afvallen na afloop relatief meer aankomen dan mensen die minder gewicht verliezen. Hoe meer kilo’s iemand afvalt, des te meer hij relatief gezien aankomt als het programma is afgelopen, is de gedachte. Onderzoek van het RIVM ontkracht deze gedachte: het is juist aan te bevelen zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken, mits dit op een verantwoorde manier gebeurt.

 • Matige smog door ozon verwacht 08 juli 2010

  Het RIVM verwacht de komende dagen matige smog door ozon. Voor donderdag 8 juli 2010 zal de drempel van matige smog door ozon van 180 microgram per kubieke meter vermoedelijk aan het einde van de middag of in het begin van de avond lokaal worden overschreden. Op vrijdag 9 juli 2010 neemt de kans op matige smog toe en is er vooral in het binnenland kans dat de ozonconcentraties flink oplopen. Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog door ozon van 240 microgram per kubieke meter. Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zoveel mogelijk binnen blijven.

 • Matige smog door ozon verwacht 01 juli 2010

  Het RIVM verwacht vrijdag 2 juli 2010 en zaterdag 3 juli 2010 matige smog door ozon. De drempel van matige smog door ozon van 180 µg /m3 (microgram per kubieke meter) wordt op beide dagen vermoedelijk aan het einde van de middag of in het begin van de avond in overschreden. Op vrijdag worden de maximum concentraties rond het IJsselmeer verwacht en op zaterdag in het zuidoosten van Nederland. Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog door ozon (240 µg /m3). Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zoveel mogelijk binnen blijven.

 • Grote kwaliteitsverschillen in gezondheidszorg 25 mei 2010

  De toegankelijkheid van de zorg in Nederland is onverminderd goed. Voorzieningen zijn dichtbij en toegankelijk. Weinig mensen zien af van een bezoek aan de arts vanwege de kosten. Wel zijn de onderlinge verschillen tussen zorgverleners groot, zowel in prijs als in kwaliteit. Dat staat in de Zorgbalans 2010 van het RIVM.

 • Bijna 600 meldingen via cosmeticaklachten.nl 20 mei 2010

  Het meldpunt cosmeticaklachten (www.cosmeticaklachten.nl) van het RIVM heeft sinds de lancering in november 2009 bijna 600 meldingen van klachten gehad die mogelijk door cosmetica zijn veroorzaakt. De meest voorkomende klachten betreffen irritaties aan gezicht, ogen, hals en oksels. Make-up (vooral oogmake-up) en huidverzorgingsproducten zijn de meest gemelde productcategorieën.

 • Aanpak ongezonde leefstijl bij laagopgeleide jongeren onvoldoende 29 april 2010

  Laagopgeleide jongeren vertonen vaker een ongezonde leefstijl dan hoogopgeleide jongeren. Ze beginnen hier ook eerder mee. In vergelijking met hoogopgeleide jongeren roken zij meer, gebruiken ze vaker cannabis, drinken ze vaker grote hoeveelheden alcohol en hebben ze vaker op jonge leeftijd riskante seks. De aanpak van deze ongezonde leefstijl is onvoldoende, aldus het RIVM rapport “Middelengebruik en seksueel gedrag van jongeren met een laag opleidingsniveau”, dat vandaag is gepubliceerd.

 • Praktische handleiding voor gezondheid op scholen 14 april 2010

  Op 14 april hebben het RIVM en de PO-Raad (de sectororganisatie voor het primair onderwijs) de Handleiding Gezonde School voor het basisonderwijs aangeboden aan demissionair minister André Rouvoet. Gezondheidsbevordering en preventie op scholen zorgen voor gezonder gedrag, betere schoolprestaties en minder vroegtijdig schoolverlaten. Maatregelen hebben vooral effect als scholen ze structureel uitvoeren, en als de maatregelen zowel de lessen betreffen als aanpassingen aan de omgeving. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan schoolpleinen die uitnodigen tot bewegen of klaslokalen met voldoende frisse lucht. De handleiding Gezonde School biedt professionals en basisscholen de praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

 • Meer gonorroe-infecties in Nederland 31 maart 2010

  De stijging van het aantal gonorroe-infecties heeft grotendeels te maken met een stijging van het aantal gonorroe diagnoses bij MSM met 28%. Vooral het aantal opgespoorde orale gonorroe infecties bij MSM is in 2009 bijna verdubbeld. Dit kan samenhangen met een actiever testbeleid en met de komst van sensitievere testen, waardoor meer infecties worden gevonden, en/of met veranderd risicogedrag. Daarnaast is het is zorgwekkend dat steeds meer gonorroe stammen verminderd gevoelig zijn voor antibiotica.

 • Ziekte van Lyme neemt toe 29 maart 2010

  De beet van een teek kan een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt.Huisartsen hebben in 2009 bij circa 22.000 mensen in Nederland een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld, het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dat zijn 5.000 mensen meer dan in 2005. Ook het aantal mensen dat de huisarts heeft bezocht vanwege een tekenbeet is toegenomen. Daarmee wordt de stijgende trend voortgezet. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het RIVM naar het vóórkomen van de ziekte van Lyme in de huisartsenpraktijk. De resultaten worden bekend gemaakt in het kader van de Week van de Teek die vandaag start.

 • Investeren in gezondheid noodzakelijker dan ooit 25 maart 2010

  Preventie en zorg leveren de samenleving veel op. Nederland moet blijven investeren in de gezondheid van burgers. Gezondheid is immers een groot goed. Bovendien is iedereen hard nodig in een vergrijzende economie. Het beleid moet zich meer richten op het terugdringen van lichamelijke en psychische beperkingen en vergt daadkracht en regie.

 • Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van start 02 maart 2010

  Het RIVM start binnenkort weer met de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. In maart krijgen alle meisjes die vorig jaar 12 werden hiervoor een uitnodiging. De drie prikken in de arm beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

 • Pneumokokkenvaccin geen oorzaak overlijden zuigelingen 23 februari 2010

  Najaar 2009 zijn drie zuigelingen overleden nadat zij tegen pneumokokken zijn gevaccineerd. Na zorgvuldig onderzoek is er geen relatie tussen het vaccin en het overlijden aangetoond. De desbetreffende partij vaccins is onderdeel van een grotere partij die ook in andere landen wordt gebruikt. In geen van deze landen zijn sterfgevallen gemeld na toediening van het vaccin.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu