RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Impactfactor voor Eurosurveillance bekendgemaakt

P. Bijkerk Recent heeft Eurosurveillance, het Europese peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift over epidemiologie, surveillance, preventie en bestrijding van infectieziekten, een eerste impactfactor ontvangen van 6,15.

Impactfactor

De impactfactor is een maat om het belang van een wetenschappelijk tijdschrift aan te geven.  Hoe vaker de artikelen uit een bepaald wetenschappelijk tijdschrift in andere tijdschriften worden  geciteerd, des te hoger de impactfactor.
De impactfactor voor Eurosurveillance over 2011 bedraagt 6,15 en daarmee noteert het tijdschrift een goede score, net onder het Amerikaanse tijdschrift Emerging Infectious Diseases (6,17), maar hoger dan bladen als Clinical Microbiology (4,5) en Epidemiology
and Infection (2,8). Met het verkrijgen van de impactfactor is een nieuwe mijlpaal bereikt in de geschiedenis van het tijdschrift. De hoge score is boven verwachting en biedt een goede basis voor de verdere (wetenschappelijke) ontwikkeling van Eurosurveillance. Sinds het begin is Eurosurveillance een ‘open access’ tijdschrift.

Cijfers

De artikelen worden geïndexeerd door PubMed / MEDLINE, Scopus en Embase. In de afgelopen 3 jaar (2009-2011, peildatum 31 oktober 2011) werden meer dan 600 artikelen gepubliceerd uit 29 landen in de EU en uit meer dan 30 landen daarbuiten. Op 31 oktober 2011 waren er 13.203 abonnees. Hiervan zijn er ongeveer 500 uit Nederland. Nederland levert vanaf de start van Eurosurveillance een belangrijke bijdrage aan de inhoud van het tijdschrift, niet alleen in de vorm van artikelen, maar ook in de vorm van reviews en redactionele adviezen. 

Meer over de geschiedenis van Eurosurveillance

 

Auteur

P. Bijkerk, Editorial Board Member namens Nederland, Centrum Infectieziektebestrijding, RIVM, Bilthoven 

Correspondentie  P. Bijkerk | Paul.Bijkerk@rivm.nl


 

IB cover

Download

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / Uitgaven / September 2012 / Impactfactor voor Eurosurveillance bekendgemaakt

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu