Nummer 3 / 21 september 2017
Nieuwsbrief Samen meten
Nummer 3 / 21 september 2017
Vanuit het RIVM houden we u met deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen rondom de vernieuwing van het meten van milieukwaliteit. De vernieuwing wordt aangejaagd door nieuwe technologie en een verschuiving van nationale naar lokale schaal. Sensoren en samenwerken staan dan ook centraal. Voor meer informatie en actuele nieuwsberichten verwijzen we u graag naar de website www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl. Heeft u ook nieuws op dit vlak? Neem contact met ons op.


6 december 2017: symposium "Samen meten"
Tijdens het tweede symposium Samen Meten delen overheden en burgers opnieuw hun ervaringen met het meten van het milieu. Ten opzichte van de editie van vorig jaar brengen we het samen meten naar een hoger plan: we verbeteren de landelijke samenwerking door data centraal te ontsluiten en we verbreden het werkterrein van luchtkwaliteit naar geluid, hitte, straling, waterkwaliteit en meer.
Lees meer
Nieuw innovatielab leefomgeving meet luchtkwaliteit op Utrecht Science Park
Dankzij snelle innovaties op het gebied van goedkope sensoren, ICT en Big Data kunnen we onze leefomgeving in de toekomst radicaal anders meten en interpreteren. Om deze ontwikkelingen te versnellen, organiseren het RIVM, de Universiteit Utrecht en de stichting Utrecht Science Park het USP Innovatielab Leefomgeving. Samen met partners TNO, Luchtradar en JCDecaux is op 19 september het eerste Living Lab Air geopend: een innovatief en fijnmazig sensornetwerk voor het meten van de actuele luchtkwaliteit.
Lees meer
Burgerwetenschap brengt mensen samen - citizen scientist aan het woord
In de regio Rotterdam meten burgers bij wijze van pilot de luchtkwaliteit. In het project werken overheden, bedrijfsleven en burgers samen. Sinds april meten 15 burgers zelf de luchtkwaliteit gedurende een proefperiode. Annemarie Piscaer is één van deze burgers en zij deelt haar ervaringen via de nieuwsbrief Samen Meten.
Lees meer
Bezoek ons tijdens het Weekend van de Wetenschap
Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober krijgt u een uniek kijkje achter de schermen van de wetenschap rond luchtkwaliteit. Op zaterdag 7 oktober organiseert het RIVM een heuse Kennisparade, u bent van harte uitgenodigd. Het team van Samen meten organiseert de workshop 'Check die lucht!'. Op zondag 8 oktober kunt u een bezoek brengen aan een luchtmeetstation van de GGD Amsterdam.
Lees meer
Uitzending Kennis van Nu over luchtkwaliteit
Het tv-programma De Kennis van Nu zoekt deze week naar de plek in Nederland waar de lucht het schoonst is. De aflevering van Kennis van Nu wordt uitgezonden op donderdagavond 21 september, 19:20 uur, NPO2.
Lees meer

Colofon

Redactie
E-mail: innovatie.milieumonitoring@rivm.nl

Abonneren
Om uw e-mailadres te wijzigen, u aan of af te melden of de nieuwsbrief online te raadplegen klik hier.


Deze nieuwsbrief is gegenereerd uit een automatisch systeem. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de redactie.