Kosten

Veelgestelde vragen over de kosten van het bevolkingsonderzoek borstkanker.
  1. Wat kost het maken van borstfoto’s?
  2. Wat kost het vervolgonderzoek?
  3. Wat kost het bevolkingsonderzoek borstkanker?

1. Wat kost het maken van borstfoto’s?

De borstfoto’s die u elke 2 jaar via het bevolkingsonderzoek kunt laten maken, zijn gratis. Alleen als u op eigen initiatief ergens anders borstfoto's laat maken, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, kan het zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Naar boven

2. Wat kost het vervolgonderzoek?

Heeft u borstfoto’s laten maken en krijgt u het advies om vervolgonderzoek te laten doen? Dit vervolgonderzoek maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Naar boven

3. Wat kost het bevolkingsonderzoek borstkanker?

De totale kosten om het bevolkingsonderzoek borstkanker uit te laten voeren, was in 2008 circa 49 miljoen euro. Door de sterke toename van het aantal onderzoeken tussen 1990 en 2006 zijn deze kosten gestegen. Vanaf de jaren 1998-2001 worden ook vrouwen van 70-75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. De gemiddelde uitvoeringskosten per onderzoek zijn sinds 2000 gestegen tot 66 euro. Daarbovenop komt 3 euro voor landelijke coördinatie en kwaliteitsbewaking. De kosteneffectiviteit wordt geschat op ongeveer 2.200 euro per gewonnen levensjaar.

Meer informatie: kosten van het bevolkingsonderzoek.

Naar boven

afbeelding vrouwen folder 2014
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu