Medische post tijdens het weekend

Door een wijziging in de Postwet wordt vanaf 1 januari 2014 op zondagavond geen post meer opgehaald en niet meer bezorgd op maandag. Voor PostNL blijft de verplichting bestaan voor een 6-daagse collectie en bezorging van spoedeisende medische post en rouwpost.

Oplossing voor spoedeisende medische post

Dagindicatie sticker medische bus

In totaal zijn er bijna 500 weekendbrievenbussen voor medische post geplaatst. Deze speciale brievenbussen worden in samenwerking met PostNL ingezet om de medische post tijdig te kunnen verzenden op momenten dat de gewone brievenbussen niet geleegd worden, tijdens weekenden en op feestdagen.
De brievenbussen staan bij alle ziekenhuislocaties. Indien er in een gemeente geen ziekenhuis aanwezig is, staat de brievenbus op een centrale en logische locatie (bijv. groot winkelgebied). De brievenbussen zijn te herkennen aan het Medische Post-logo.

De medische brievenbussen in uw buurt kunt u vinden op: www.postnl.nl/medisch
Klik op de button “Medische post in het weekend”, klik vervolgens op “Vind een brievenbus voor medische post”, vul uw postcode in en zorg dat “weekendbus voor medische post” aangevinkt is.

Meer informatie:


Hielprikscreening

De weekendbrievenbussen worden iedere zondagavond na 17.00 uur geleegd. De spoedeisende medische post wordt naar het landelijke sorteercentrum in Nieuwegein gebracht. Daar worden de hielprikkaartjes gesorteerd en op maandagochtend voor 08.00 uur bij de 5 screeningslaboratoria bezorgd. Ook zal de vrijdagavond buslichting van 17.00 uur bij alle laboratoria worden bezorgd op zaterdag.

Direct in de brievenbus

Het is belangrijk om de hielprikkaart zo snel mogelijk te versturen:

  • Door de week (maandag t/m vrijdag) de enveloppe met hielprikkaart op de dag van hielprikbloedafname vóór 17.00 uur in de reguliere brievenbus doen.
  • Vanaf vrijdag 17.00 uur en in het weekend de enveloppe met hielprikkaart vóór zondag 17.00 uur in de speciale weekendbrievenbus voor medische post doen.
  • Locaties van weekendbrievenbussen voor medische post: www.postnl.nl/medisch
  • De brievenbus is herkenbaar aan het Medisch Post-logo.

Naar boven


Screening op down-, edwards- en patausyndroom

  • Bij bloedafname op maandag t/m vrijdag vóór 17.00 uur deponeer het serum voor de eerstvolgende lichting in de reguliere brievenbus.
  • Bij bloedafname op vrijdag na 17.00 uur, zaterdag en zondag bewaar het serum in de koelkast en verzend op maandag vóór 17.00 uur. 

Naar boven


PSIE

  • Bij bloedafname op maandag t/m vrijdag vóór 17.00 uur deponeer het voor de eerstvolgende lichting in de reguliere brievenbus.
  • Bij bloedafname op vrijdag na 17.00 uur, zaterdag en zondag bewaar het in de koelkast en verzend op maandag vóór 17.00 uur.

Naar boven


Veelgestelde vragen

Hoeveel weekendbrievenbussen zijn er?

In totaal is er een netwerk van bijna 500 weekendbrievenbussen voor medische post op zondag;

Waar zijn de weekendbrievenbussen geplaatst?

231 weekendbrievenbussen zijn geplaatst bij alle ziekenhuislocaties. De gemeentes zonder ziekenhuis krijgen een weekendbrievenbus op een centrale plaats. Zie locatiewijzer: www.postnl.nl/medisch

Zijn de weekendbrievenbussen bij de ziekenhuizen goed te bereiken?

De weekendbrievenbussen staan buiten het ziekenhuis, niet achter een slagboom en zijn voor iedereen toegankelijk;

Ik heb geen ziekenhuis in mijn gemeente, waar vind ik de weekendbrievenbus nu?

Het brievenbusnetwerk wordt aangevuld met een centrale weekendbrievenbus per gemeente waar geen ziekenhuis is. Binnen de gemeente wordt gekozen voor de weekendbrievenbus in de grootste woonkern. De 265 extra brievenbussen staan op een centrale en logische locatie (bijv. groot winkelgebied). Zie locatiewijzer: www.postnl.nl/medisch;

Is de weekendbrievenbus ook met de auto bereikbaar?

Ja, de weekendbrievenbussen staan niet in een voetgangersgebied;

Hoe ver staat de volgende weekendbrievenbus?

Bij het nieuwe netwerk heeft 91,36% van de inwoners een weekendbrievenbus binnen 5 km;

Hoe herken ik de medische weekendbrievenbus?

Voor de herkenbaarheid komt er een medische post symbool op de weekendbrievenbus en de eerste drie maanden zal er extra informatie staan op de kleppen van de weekendbrievenbus;

Mag ik ook andere poststukken in de weekendbrievenbus doen?

Ja, de weekendbrievenbussen zijn niet exclusief voor de medische post en worden van maandag t/m zondag ook als gewone brievenbussen ingezet.

Mag ik mijn spoedeisende medische post alleen deponeren in een medische brievenbus?

De spoedeisende medische post mag van maandag t/m vrijdag in elke willekeurige brievenbus gedeponeerd worden. Vanaf vrijdag na 17.00 uur en zaterdag en zondag voor 17.00 uur moet u gebruik maken van de weekendbrievenbussen voor medische post.

Naar boven

Brievenbus

Home / Onderwerpen / B / Bevolkingsonderzoeken en screeningen / Medische post tijdens het weekend

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu