Chlamydia trachomatis

In Nederland is chlamydia de meest voorkomende bacteriƫle soa.

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en kan ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm, bijballen, baarmoederhals en eileiders veroorzaken en bij vrouwen uiteindelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. Chlamydia kan, behalve door onbeschermd seksueel contact ook bij de geboorte worden overgedragen van moeder op kind (perinatale chlamydia).

Hoe vaak komt het voor?

In 2016 is bij 20.698 bezoekers van de Centra Seksuele Gezondheid de diagnose chlamydia gesteld. Het percentage positieve testen voor chlamydia neemt de laatste jaren toe bij heteroseksuele mannen (18,0 procent in 2016) en vrouwen (15,3 procent in 2016). Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) is het percentage positieve testen stabiel rond de 10 procent (zie figuur 1). Naar schatting zijn er 35.000 chlamydia diagnoses gesteld door huisartsen in 2015.

Het percentage positieve chlamydia testen neem toe over de tijd tot 15 procent bij vrouwen en 18 procent bij heteroseksuele mannen in 2016. Bij mannen die seks hebben met mannen is het percentage positieve testen stabiel rond de 10 procent.Figuur 1: Aantal testen en percentage positieve testen voor chlamydia over de periode 2007-2016 (Bron: Centra Seksuele Gezondheid)

Home / Onderwerpen / C / Chlamydia trachomatis

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu