Chlamydia is een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia trachomatis). De bacterie veroorzaakt infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders.

Wat zijn klachten bij chlamydia?

De meeste mensen merken het niet als ze chlamydia hebben. Bij de helft van de mannen en tot 90% van de vrouwen geeft chlamydia geen klachten. Wanneer chlamydia in de keel of endeldarm zit zijn er zelfs bijna nooit klachten. Klachten die mannen en vrouwen kunnen krijgen van chlamydia zijn:

Mannen

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Afscheiding uit de plasbuis
  • Pijn in de balzak

Vrouwen

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • Meer of abnormale afscheiding
  • Pijn of bloedverlies bij seksueel contact
  • Pijn in de onderbuik

Als vrouwen niet op tijd behandeld worden voor chlamydia kunnen soms ernstigere klachten ontstaan, zoals:

  • Bekkenontstekingen
  • Onvruchtbaarheid
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Besmetting en preventie

De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein.

Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je chlamydia hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.

Als een vrouw chlamydia heeft tijdens de zwangerschap kan zij haar baby besmetten tijdens de bevalling. Dit kan leiden tot oogontsteking en luchtweginfecties bij de baby (zie ook de pagina chlamydia en zwangerschap).

Hoe vaak komt het voor?

Chlamydia is een van de meest voorkomende soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)’s in Nederland. Chlamydia komt in verhouding vaker voor bij jongeren onder de 25 jaar. In 2022 werd 69% van de chlamydia-infecties bij het Centrum Seksuele Gezondheid gevonden bij vrouwen of heteroseksuele mannen jonger dan 25. Chlamydia komt vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen.
In 2022 hadden 24.684 mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid. Cijfers van de huisarts lopen een jaar achter. In 2021 werden door huisartsen ongeveer 39.600 chlamydiadiagnoses gesteld.

Video: Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.
Je krijgt chlamydia door seks met iemand die drager is.
Je kunt chlamydia voorkomen door een condoom te gebruiken.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt.
Meestal krijg je geen klachten, soms wel.
Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Een chlamydia-infectie kan vervelende gevolgen hebben, zoals chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en bijbalonsteking bij mannen.
Laat chlamydia behandelen.
Dan verklein je de kans op gevolgen en besmet je geen anderen.
Denk je dat je chlamydia hebt? Ga naar de GGD of je huisarts.
Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/chlamydia