E

 • E.coli (Escherichia coli)

  E. coli (Escherichia coli) is een bij alle mensen en warmbloedige dieren voorkomende darmbacterie.

 • Ebola

  Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en vaak gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts. Deze wordt veroorzaakt door een virus (ebolavirus, een van de filovirussen). Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn onder meer het marburgvirus en het lassavirus.

 • Echinokokkose

  Echinococcus granulosus en Echinococcus multilocularis zijn kleine lintwormen die respectievelijk voorkomen bij de hond en de vos. Deze parasieten kunnen ook de mens infecteren en echinokokkose veroorzaken.

 • Ecosysteemdiensten van de bodem

  Nederlanders zijn afhankelijk van de diensten die het ecosysteem en de bodem leveren voor een volwaardig, gezond en veilig leven.

 • Eikenprocessierups

  De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

 • Elektromagnetische Velden

  Elektromagnetische velden zijn niet meer weg te denken in het dagelijkse leven. Sommige mensen hebben echter gezondheidsklachten en wijzen die toe aan elektromagnetische velden. Maar wat zijn elektromagnetische velden? En wat is er bekend over de blootstelling en over mogelijke effecten op de gezondheid? Op deze website vindt u informatie over elektromagnetische velden.

 • Enterobacteriaceae

  De groep Enterobacteriaceae bestaat uit Gram-negatieve bacterie species. Deels zijn het commensale darmbewoners maar ook bekende ziekteverwekkers vallen binnen de groep.

 • Erysipeloid (Vlekziekte)

  Vlekziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae, die bij vrijwel alle diersoorten voorkomt, inclusief vogels en vissen, schaal- en schelpdieren.

 • Erythema Infectiosum

  Erythema infectiosum, ook wel vijfde ziekte genoemd wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. De vijfde ziekte is een milde vlekjesziekte die vooral voorkomt bij kinderen. Infectie met de vijfde ziekte tijdens de zwangerschap kan de gezondheid van de ongeboren baby in gevaar brengen.

 • ESBL

  ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. Hoewel de term ESBL strikt genomen staat voor de enzymen die de antibiotica afbreken, wordt zij in de praktijk gebruikt om de bacteriën zelf aan te duiden.

 • Europese Farmacopee

  Op deze en de onderliggende pagina's vindt u informatie over de Europese Farmacopee, met name de ontwikkelingen die plaatsvinden en de beslissingen die genomen zijn.
  Deze informatie is afkomstig van de Nederlandse delegatie van de Europese Farmacopee Commissie (EFC) en is voor iedereen die hierin geïnteresseerd is, in het bijzonder voor de farmaceutische industrie en (ziekenhuis-)apotheken.

 • Externe Veiligheid

  Externe Veiligheid (EV) gaat over het beheersen van risico’s die mensen lopen door opslag, productie, gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen in hun omgeving.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu