De derde gehoortest

Als een derde gehoortest nodig is, wordt een ander apparaat gebruikt. Uw kind krijgt geen zacht dopje in het oor, maar een plastic kapje op elk oor en drie plakkertjes op de huid.

Komt het geluidssignaal aan in de hersenen?

De plakkertjes worden geplaatst op het voorhoofd, in de nek en één op de rug, het borstbeen of een wang. In deze plakkertjes zitten elektroden die meten of geluiden goed aankomen in de hersenen. Deze test duurt meestal iets langer.

Sommige baby’s worden meteen met dit andere apparaat gescreend:

  • baby’s die zijn opgenomen op een intensive care voor pasgeborenen (NICU)
  • baby’s die langdurig in het ziekenhuis liggen
  • baby’s die een wisseltransfusie hebben ondergaan
  • baby's die een hersenvliesontsteking (meningitis) hebben gehad.

Zo kunt u zich voorbereiden:

  • Smeer de huid van uw kind in de 24 uur vóór het onderzoek niet in met badolie of lotion. Bij het onderzoek worden plakkertjes gebruikt, die door badolie of lotion minder goed blijven zitten.
  • Het is belangrijk dat het tijdens de gehoortest stil is in de kamer.
  • De test gaat het best als uw kind slaapt. Misschien kunt u uw kind vlak voor de test een voeding geven. Veel baby’s vallen daarna in slaap.

Na de derde test: Audiologisch Centrum

Als ook een derde test geen voldoende uitslag geeft, wil dat nog niet zeggen dat uw kind niet goed hoort. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een tijdelijk gehoorverlies, bijvoorbeeld als uw kind verkouden is. Of uw kind was tijdens de test onrustig, waardoor de test geen goed beeld geeft. Om vast te stellen wat er aan de hand is, wordt uw kind verwezen naar een Audiologisch Centrum voor een vervolgonderzoek

Home / Onderwerpen / G / Gehoorscreening bij pasgeborenen / De derde gehoortest

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu