Soorten griep

Er zijn verschillende soorten griep. De griep die elke winter voorkomt in Nederlands noemen we de seizoensgriep. Daarnaast komt ook vogelgriep zo nu en dan voor in Nederland. Deze soort griep infecteert voornamelijk vogels, maar kan ook soms mensen infecteren, als zij nauw contact hebben gehad met besmette vogels. Als laatste is er ook een nieuw influenzavirus met een potentieel pandemisch verloop. Het griepvirus verandert continu. Als het griepvirus een grote verandering doormaakt, dan heeft nog niemand bescherming tegen dit type virus. Daardoor kan een wereldwijde epidemie, ook wel een pandemie genoemd, ontstaan.

Seizoensgriep

Griep is in de winterperiode een besmettelijke ziekte die zich vaak snel door het land verspreidt. Als in een land of regio meer dan een ‘normaal’ aantal mensen tegelijk griep of griepachtige symptomen heeft en er griepvirus wordt aangetoond in afgenomen monsters, dan spreken we van een epidemie. Een griepepidemie wordt ook wel wintergriep of seizoensgriep genoemd en komt vrijwel ieder jaar voor tussen november en april.

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel Aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor onder andere pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor. In zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus ook mensen infecteren.

Lees meer op webpagina Aviaire influenza

Nieuw griepvirus met potentieel pandemisch verloop

Bij een grieppandemie is er sprake van een nieuw influenzavirus dat zich over de hele wereld verspreidt en mensen ziek maakt. Omdat ieder mens na het doormaken van de griep een tijdelijke weerstand heeft tegen griep, zal je niet snel na een griep weer griep krijgen. Alleen wanneer je besmet raakt met een geheel nieuw virus kan je weer ziek worden.

 


 

Home / Onderwerpen / G / Griep en griepprik / Soorten griep

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu