H

 • Haemophilus influenzae type b

  Hib-ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Haemophilus influenzae type b (Hib). Als de bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt kan het ernstige ziektebeelden geven zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Dit noemen we invasieve ziekten. Hib-vaccinatie wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Jaarlijks komen er ongeveer 30 invasieve Hib-gevallen voor in Nederland.

 • Hand-voet-mondziekte

  Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke ziekte. Het wordt door een virus veroorzaakt. De ziekte gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes in en rond de mond, op de handpalmen en onder de voeten.

 • Hantavirus

  Er bestaan verschillende soorten hantavirussen. Muizen en ratten kunnen hantavirus bij zich dragen en mensen besmetten. Deze virussen zijn niet van mens op mens overdraagbaar. De hantavirussen die in Nederland voorkomen zijn Puumalavirus, Seoulvirus en Tulavirus. Hantavirusinfectie komt in Nederland zelden voor.

 • HAVNET

  HAVNET is een wereldwijd netwerk van wetenschappers, gespecialiseerd in Hepatitis A. Voor meer informatie, kijk op onze Engelse pagina over HAVNET.

 • Health Impact Assessment (HIA)

  Het bepalen van gezondheidseffecten van toekomstig beleid.

 • Health Study Bonaire, St. Eustatius en Saba

  Is de bevolking op Bonaire, St. Eustatius en Saba voldoende beschermd tegen infectieziekten, zoals mazelen en polio? En hoe vaak komt dengue voor? Hoe staat het met de persoonlijke leefomstandigheden en welke chronische ziekten, zoals diabetes, komen voor? Om antwoord op deze en andere vragen te krijgen, wordt in mei en juni 2017 de Health Study uitgevoerd. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen ziekten in de toekomst nog beter voorkómen en bestreden worden.

 • Hepatitis

  Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze kan veroorzaakt worden door een virus, dan is dat een virale hepatitis. Er bestaan verschillende soorten virale hepatitis.

 • Hepatitis A

  Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen.

 • Hepatitis B

  Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed.

 • Hepatitis B-risicogroepen

  Het programma HBV-risicogroepen richt zich op mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers. Het doel van het vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen is om de overdracht van hepatitis B onder risicogroepen te verminderen. Het tweede doel is het opsporen van personen met chronische hepatitis B.

 • Hepatitis C

  Hepatitis C geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Mensen kunnen ongemerkt besmet zijn en pas na jaren klachten krijgen. Het hepatitis C virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed.

 • Hepatitis D

  Mensen kunnen alleen besmet raken met het hepatitis D-virus als ze op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich dragen. Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland.

 • Hepatitis E

  Hepatitis E is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis E-virus. De meeste mensen die besmet zijn met dit virus hebben geen ziekteverschijnselen. Mensen die al een medische aandoening hebben kunnen makkelijker klachten krijgen van een hepatitis E-infectie.

 • Herpes genitalis

  Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus, type 1 of 2.

 • Herpes labialis (koortslip)

  Koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Bij een koortslip ontstaan er blaasjes op de lippen. De verschijnselen van een koortslip kunnen regelmatig terugkeren omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

 • Herpes simplex-virus

  Het herpes simplex virus type 1 (HSV-1) veroorzaakt herpes labialis (koortslip) en in toenemende mate herpes genitalis. HSV-2 is de belangrijkste verwekker van herpes genitalis maar kan ook in het gelaat herpes veroorzaken.

 • Hielprik

  In de eerste week na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. Aan de hielprik zijn geen kosten voor u verbonden.

 • Hielprik: professionals

  Dit gedeelte van de website bevat belangrijke informatie voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij de uitvoering van de hielprik.

 • Hitte

  In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan aanhoudende hitte juist nare gevolgen hebben voor hun gezondheid. U kunt eenvoudig maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken voor u en de mensen in uw omgeving.

 • Hiv

  Hiv is de afkorting van Humaan Immunodeficiëntievirus; een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Hiv is overdraagbaar via seksueel contact en via bloedcontact. Hiv kan de ziekte aids veroorzaken.

 • Hoofdluis

  Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand. Begin de behandeling zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag.

 • Hoogspanningslijnen

  De magnetische velden in de buurt van hoogspanningslijnen kunnen invloed hebben op de gezondheid. Vanwege de (mogelijke) gezondheidseffecten heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voorzorgsbeleid ontwikkeld.

 • Hormoonverstorende stoffen

  Natuurlijke stoffen en door de mens gemaakte stoffen zijn een deel van ons leven en zijn aanwezig in voedsel, lucht en consumentenproducten. Sommige stoffen kunnen een hormoonverstorende werking hebben. Over hormoonverstorende stoffen wordt veel gezegd en geschreven. Het onderwerp komt ook regelmatig in het nieuws. Misschien wil je weten of die stoffen invloed hebben op je zwangerschap of op je baby? Lees dan deze informatie. We weten nog niet alles over hormoonverstorende stoffen. Zodra er meer bekend is, wordt de informatie aangepast.

 • HPV - Humaan Papillomavirus

  Humaan papillomavirus (HPV) wordt overgedragen door seksueel contact. HPV is de veroorzaker van baarmoederhalskanker, genitale wratten en kan een rol spelen bij het ontstaan van andere vormen van kanker. Vaccinatie tegen HPV is sinds 2009 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor 12-jarige meisjes.

 • Hygiëne

  Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden. Van douchen en handenwassen tot het schoonhouden van de keuken, het bewaren van etenswaren in de koelkast, het steriliseren en desinfecteren van voorwerpen of oppervlakken, maar ook het zuiveren van rioolwater. Deze pagina geeft een overzicht van de informatie van het RIVM over hygiëne en infectiepreventie.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu