Filmpjeswedstrijd middelbare scholen

Het RIVM organiseert een filmpjeswedstrijd voor middelbare scholen over de HPV-prik. Meedoen? Meld je aan en stuur je filmpje uiterlijk 27 september op naar het RIVM. De HPV-prik wordt sinds 2009 in Nederland aangeboden aan meisjes van 12/13 jaar. Deze vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker, een ernstige ziekte die jaarlijks bij zo’n 700 vrouwen wordt ontdekt.

De HPV-prik is veilig en effectief, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar op internet gaan ook andere verhalen rond. Zo twijfelen sommige mensen of de prik wel werkt of dat deze bijwerkingen veroorzaakt als chronische vermoeidheid en onvruchtbaarheid. Het gevolg is dat slechts de helft van de meisjes zich laat inenten tegen HPV.

Maak een Filmpje!

Het RIVM nodigt biologiedocenten uit om met hun leerlingen (vmbo/havo/vwo, klas 1-4) over dit onderwerp aan de slag te gaan. Maak een inspirerend filmpje van maximaal 2 minuten over de HPV-prik.

HPV

HPV is de afkorting voor ‘humaan papillomavirus’. Dit virus is vooral bekend als veroorzaker van baarmoederhalskanker. Elk jaar gaan hier ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan dood. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. De kans dat je het virus een keer oploopt is groot. Twee gevaarlijke HPV-varianten veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De HPV-prik beschermt tegen deze twee varianten.

RIVM Kennisparade

De beste filmpjes worden vertoond tijdens de RIVM Kennisparade op 7 oktober (het Weekend van de Wetenschap). Dan wordt ook een winnaar gekozen. Noteer deze datum dus in je agenda! Alle deelnemende scholen en docenten zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn op de Kennisparade.

Inschrijfdatum verlengd

Meedoen? Je kunt je nog aanmelden vóór 20 september bij rvpcommunicatie@rivm.nl. De filmpjes moeten uiterlijk 27 september bij ons binnen zijn.

Meer informatie over HPV en de HPV-prik

 

HPV-plaatjes-virus

 

 

 

HPV-virus

Home / Onderwerpen / H / HPV - Humaan Papillomavirus / Filmpjeswedstrijd middelbare scholen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu