Ziekteverschijnselen

Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Mogelijke klachten zijn bloedingen tijdens/na seksueel contact en pijn en/of branderig gevoel in de vagina. HPV kan ook anogenitale wratten en kanker veroorzaken.

Anogenitale wratten

Anogenitale wratten (AGW) ook wel condylomata acuminata genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening die voornamelijk wordt veroorzaak door HPV type 6 en 11. AGW is een van de meest voorkomende soa's.

De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar bij andere personen ontstaan er veel wratten in een kort tijdsbestek. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot. Ook wanneer de wratten vanzelf verdwijnen, kunnen ze na verloop van tijd weer terugkomen.

Link naar ziekte en aandoening ‘Anogenitale wratten

Kanker

Twaalf varianten van HPV kunnen kanker veroorzaken. De meest voorkomende vorm van kanker die door HPV wordt veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker in vagina, schaamlippen en anus. De varianten HPV 16 en HPV 18 zijn samen verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Ongeveer 8 van de 10 vrouwen raakt tijdens hun leven besmet met één of meerdere humaan papillomavirussen . Bij vrouwen is het virus na infectie vooral te vinden op de grens van de baarmoedermond met de baarmoederhals.

Het opmerkelijke van HPV is dat je bijna nooit merkt dat je besmet bent. Het virus verdwijnt bijna altijd  binnen anderhalf jaar vanzelf weer uit het lichaam. Soms blijft het virus langer in de in het lichaam en kan dan zorgen voor veranderingen in die cellen. Vaak verdwijnen ook deze afwijkende cellen weer vanzelf. Maar soms kunnen ze zich ontwikkelen tot kankercellen. Tussen besmetting met HPV en het ontstaan van kanker zit meestal 15 jaar of meer.

Link naar ziekte en aandoening Baarmoederhalskanker

 

Animatie Hoe krijg je baarmoederhalskanker op YouTube

 

 

 

Home / Onderwerpen / H / HPV - Humaan Papillomavirus / Ziekteverschijnselen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu