Bonaire

Is de bevolking op Bonaire voldoende beschermd tegen infectieziekten, zoals mazelen en polio? En hoe vaak komt dengue voor? Hoe staat het met de persoonlijke leefomstandigheden en welke chronische ziekten, zoals diabetes, komen voor? Om antwoord op deze en andere vragen te krijgen, wordt in mei 2017 de Health Study uitgevoerd. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen ziekten in de toekomst nog beter voorkómen en bestreden worden.

Health Study Bonaire, St. Eustatius & Saba 2017

Is de bevolking op Bonaire, St. Eustatius en Saba voldoende beschermd tegen infectieziekten, zoals mazelen en polio? En hoe vaak komt dengue voor? Hoe staat het met de persoonlijke leefomstandigheden en welke chronische ziekten, zoals diabetes, komen voor?
Om antwoord op deze en andere vragen te krijgen, wordt in mei en juni 2017 de Health Study uitgevoerd. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen ziekten in de toekomst nog beter voorkómen en bestreden worden.

Wie krijgen een uitnodiging?

Met een steekproef uit het bevolkingsregister (PIVA-V) worden er in totaal 8000 mensen van 0-89 jaar uitgenodigd:

  • 5000 mensen op Bonaire
  • 2000 mensen op St. Eustatius
  • 1000 mensen op Saba

Iedereen ontvangt een persoonlijke uitnodiging om een spreekuur in de buurt te bezoeken.

Op 2 mei start de studie op Bonaire. Daarna wordt er vanaf 30 mei tot 9 juni data verzameld op St. Eustatius en van 12 tot 19 juni op Saba.

Op welke dagen kunt u naar het spreekuur komen?

Locatie 1:

Jong Bonaire
Kaya Libertador Simon Bolivar 16
Kralendijk-Bonaire

Locatie 2:

Fundashon Cocari
Kaya Rincon 50
Rincon-Bonaire

Tussen 10.00 en 20.00 uur Tussen 10.00 en 20.00 uur
di 2 mei, wo 3 mei, za 6 mei
ma 8 mei, di 9 mei, wo 10 mei, do 11 mei, vr 12 mei
ma 15 mei, di 16 mei, wo 17 mei, do 18 mei, za 20 mei
wo 24 mei
ma 22 mei, di 23 mei

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Wat gebeurt er met de onderzoeksmaterialen?

Terug in Nederland wordt het studiemateriaal opgeslagen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In het laboratorium zal de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed tegen infectieziekten uit het Rijksvaccinatieprogramma en tegen infectieziekten die meer lokaal voorkomen worden gemeten. Ook wordt onderzocht welke bacteriën en virussen in de neus, keel en ontlasting voorkomen. Met behulp van de vragenlijst worden vervolgens risicofactoren in kaart gebracht.


Deelname is belangrijk!

Door mee te doen aan de Health Study levert de bevolking van Bonaire, St. Eustatius en Saba een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Meedoen is vrijwillig en alle gegevens blijven vertrouwelijk.

 


Wie voert het onderzoek uit?

Dit onderzoek wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitgevoerd door het RIVM in samenwerking met Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de lokale afdelingen publieke gezondheid (GGD).

Meer informatie

Op de www.rivm.nl/healthstudy is vanaf begin april 2017 meer informatie te vinden over het onderzoek.

Vragen kunnen telefonisch gesteld worden via de lokale afdelingen publieke gezondheid op werkdagen tussen 8.00-10.00 uur:

  • Bonaire: +599 717 2211

U kunt ook mailen naar  healthstudy@rivm.nl

 

 

Locatie Jong Bonaire

Factsheet Nederlands

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu