Uitbraak hepatitis A onder homomannen

Op dit moment heerst er een uitbraak van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen. Sinds eind 2016 is er een toename in meldingen van hepatitis A bij mannen die seks hebben met mannen. Op dit moment zijn er in Nederland tientallen meldingen binnen. Normaal gesproken krijgt het RIVM gemiddeld 100 meldingen van hepatitis A binnen. In de 5 voorgaande jaren bevonden zich onder deze patiënten geen mannen die seks hebben met mannen.

Toename

Sinds eind oktober zijn er tientallen meldingen onder mannen met homoseksuele contacten. Ook in andere Europese landen is een toename te zien onder deze groep. Het RIVM adviseert mannen die seks hebben met mannen om zich te vaccineren tegen het hepatitis A-virus. Op deze manier wordt de verspreiding van het hepatitis A-virus tegengegaan.

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte. Het hepatitis A-virus wordt overgedragen via contact met ontlasting (bijvoorbeeld via besmet voedsel of besmet water). Hepatitis A komt veel voor op tropische bestemmingen. Ook kan het virus overgedragen worden via anale seks, bij het aanraken van de anus van de sekspartner. Er is een vaccin tegen hepatitis A. De laatste uitbraak van hepatitis A onder homomannen in Nederland was in de periode 2008 – 2011. Toen zijn 70 mensen besmet geraakt met hepatitis A.

Vaccinatie

Binnen het Hepatitis B-vaccinatieprogramma kunnen homomannen zich ook tegen hepatitis A laten vaccineren. De vaccinatie tegen hepatitis B is gratis. Het is mogelijk om zich tegen betaling ook tegen hepatitis A te laten vaccineren.
Mensen die alleen een vaccinatie tegen hepatitis A willen kunnen terecht bij de reizigerskliniek van de lokale GGD. Dit geldt bijvoorbeeld voor homomannen die al gevaccineerd zijn tegen hepatitis B.  De vaccinatie is ook verkrijgbaar via de huisarts.

 

Home / Onderwerpen / H / Hepatitis A / Uitbraak hepatitis A onder homomannen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu