Preventie

Preventie van de ziekte van Lyme bestaat uit het voorkómen van tekenbeten.

Probeer contact met struikgewas, bladerlagen en schaduwrijk gras te vermijden. Probeer bij wandelingen op de paden te blijven en bedek uw lichaam zoveel mogelijk. U kunt dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek met pijpen in uw sokken dragen. Dat alles is nog geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar het maakt de kans wel kleiner.

Wilt u extra beschermd het groen in, smeer dan uw huid in met een insectenwerend middel waarin DEET zit. Dit is te koop bij drogisten en apotheken. Lees de aanwijzigen op de verpakking. Sommige mensen krijgen huidproblemen van Deet. Om huidproblemen te voorkomen kan DEET aangebracht worden op schoenen, sokken en het onderste deel van de broekspijpen.

Het belangrijkste advies is om, nadat u in het groen bent geweest, uw huid en kleding goed te controleren. Kijk vooral op warme plekjes, zoals liezen, bilspleet en oksels en de randen van uw ondergoed.

Plaatsen waar je goed moet controleren op tekenbeten

Wanneer een teek binnen 24 uur verwijderd wordt, heeft hij in het algemeen nog niet de kans gehad om de bacterie over te brengen. Verder is het van belang om de plek van de beet in de gaten te houden nadat een teek verwijderd is, om te zien of er geen rode plek ontstaat. Ook wanneer geen teken worden gevonden maar wel een rode plek op het lichaam gezien wordt die een tijd aanhoudt, is het zeer verstandig om de huisarts te raadplegen.

Home / Onderwerpen / L / Preventie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu