Verspreiding en frequentie

De ziekte van Lyme wordt via teken van dier op dier verspreid en de mens raakt besmet via de beet van een teek (die zelf al eerder op een dier besmet is geraakt).

Teek campagnebeeldOm besmet te raken moet een mens:

  1. Gebeten worden door een teek
  2. De teek moet besmet zijn

De plaatsen in Nederland waar een mens ziekte van Lyme op kan lopen zijn dus de plaatsen waar iemand makkelijk een tekenbeet op kan lopen. Teken zitten (wanneer ze niet op een dier vastgezogen zijn) vooral in bosjes of bomen en in hoog gras. Iedereen die daar doorheen loopt heeft kans op een teek. Maar ook in de tuin kunnen teken zitten. Mensen lopen meer risico in de warme maanden, wanneer de teken actief zijn.

kaartje met het aantal tekenbeten gemeten in 2009diagram met aanatl inwoners versus rode ring

Uit onderzoek  uit 2003 en 2004 bij teken afkomstig van twee verschillende plekken in Nederland, blijkt dat ongeveer 20% van de teken besmet was met Borrelia. Dit houdt in dat iemand op díe plaatsen, in dat jaar, door één op de vijf teken besmet zou kunnen raken met ziekte van Lyme. Dit percentage kan echter heel anders zijn in andere jaren en op andere plaatsen in Nederland.

In 2001 zagen, naar schatting, alle huisartsen in Nederland samen ongeveer 12.000 patiënten met erythema migrans, dus met het beginstadium van ziekte van Lyme. De ziekte komt echter steeds vaker voor, in 2005 waren dit al 17.000 patiënten.

 

Home / Onderwerpen / L / Verspreiding en frequentie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu