Ziekteverschijnselen mens

Als de mens gebeten wordt door een besmettelijke teek (dit zal je helaas niet altijd in de gaten te hebben, de beet is pijnloos en de teek soms nog heel klein), kan na drie dagen tot drie maanden een rode, ronde plek op de plaats van de beet ontstaan. Die plek wordt langzaam groter en in het midden lichter van kleur (erythema migrans heet dit). Dit is het enige specifieke symptoom van ziekte van Lyme; alle andere symptomen kunnen ook voorkomen bij andere ziektes.

Afbeelding rode ring (Erythema migrans) Later kunnen griepachtige verschijnselen ontstaan zoals vermoeidheid en algemene malaise, pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn en koorts. Nog later kan de ziekte zich openbaren als een ontsteking van het zenuwstelsel, waarbij zenuwpijnen of hersenvliesontsteking op de voorgrond treden, of een vorm waarbij één of meerdere gewrichten aangetast worden. Een zeer late of chronische vorm wordt meestal gekenmerkt door ontsteking en verkleuring van de huid van de extremiteiten, en/of een chronische gewrichtsontsteking, meestal van de knie.
Alle verschijningsvormen van de ziekte kunnen ontstaan zonder dat de andere symptomen eraan vooraf gegaan zijn, en de incubatieperiode voor alle verschijnselen varieert van enkele maanden tot jaren. Het is ook mogelijk om de besmetting op te lopen zonder er ziek van te worden. Bij bloedonderzoek onder mensen die meer risico op besmetting lopen (doordat ze veel met teken in contact kunnen komen), bleek dat bij meer dan 80% van de mensen nooit verschijnselen van ziekte van Lyme waren opgetreden, terwijl zij in het bloed wel antistoffen hadden (dat bewijst dat ze met de ziekte in contact zijn geweest).


Home / Onderwerpen / L / Ziekteverschijnselen mens

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu