Nieuwsberichten

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek geeft een digitale nieuwsbrief uit over de pre- en neonatale screeningen.

 • Onderzoek: HPV-vaccin is veilig 24 september 2018

  Onderzoek van het RIVM toont geen verband tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes. Resultaten van recent epidemiologisch onderzoek in Nederland komen overeen met de uitkomsten van eerder verschenen internationale onderzoeken.

 • Eisen bijscholing prenatale screening aangepast 23 juli 2018

  Met de partijen die betrokken zijn bij de prenatale screening is kritisch gekeken naar wat er wordt gevraagd van de counselors prenatale screening én waar behoefte aan is.

 • Nieuwe labworkflow combinatietest en gewijzigde kwaliteitseisen 19 maart 2018

  Het aantal combinatietesten voor de prenatale screening op down,-edwards,- en patausyndroom is sterk gedaald na de invoer van NIPT als eerste screeningstest. Hierdoor is gekozen om het aantal uitvoerende laboratoria terug te brengen van zeven naar één landelijke laboratorium nl STAR-SHL.

 • Financiering NIPT in de media 19 september 2017

  In de media zijn diverse berichten verschenen over de financiering van de NIPT.

 • NIPT op tijd 15 augustus 2017

  Bij het invoeren van de NIPT op 1 april 2017 (als primaire test in onderzoekssetting) is aangegeven dat in de startfase de uitslag van de NIPT wat langer kon duren. Inmiddels zijn we 4 maanden verder en komen praktisch alle uitslagen binnen 10 werkdagen (na binnenkomst van bloed in het lab) binnen bij de verloskundige. Het is daarom niet meer nodig om de zwangere te vertellen dat de uitslag mogelijk langer kan duren, vanwege de startfase.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu