Nieuwsberichten

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek geeft een digitale nieuwsbrief uit over de pre- en neonatale screeningen.

 • Kans op besmetting met ESBL via veehouderij is klein 09 februari 2018

  ESBL is een enzym, geproduceerd door bepaalde bacteriën, dat ervoor zorgt dat de bacteriën resistent worden tegen sommige antibiotica. Onderzoekers van verschillende instituten ontdekten dat ESBL’s overal voorkomen binnen de veehouderij, het milieu en bij de mens zelf. Maar ESBL’s in de veehouderij blijken genetisch te verschillen van die bij de mens. Dat betekent dat mensen slechts beperkt ESBL’s krijgen via de veehouderij en door het eten van vlees. Overdracht gebeurt voornamelijk tussen mensen onderling. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het ESBLAT-onderzoekconsortium, onderdeel van het 1Health4Food-programma op het gebied van dier- en volksgezondheid. De resultaten worden gepresenteerd tijdens het ESBLAT-symposium op 9 februari.

 • Wijziging Vitaliteitsbepaling bij de NIPT 01 februari 2018

  Tot op heden moest de vitaliteit van de foetus worden vastgesteld uiterlijk 1 week voorafgaand aan de bloedafname van de NIPT. In overleg met de KNOV en NVOG (WPDT) is besloten deze vitaliteitsbepaling te laten vervallen indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

 • Financiering NIPT in de media 19 september 2017

  In de media zijn diverse berichten verschenen over de financiering van de NIPT.

 • NIPT op tijd 15 augustus 2017

  Bij het invoeren van de NIPT op 1 april 2017 (als primaire test in onderzoekssetting) is aangegeven dat in de startfase de uitslag van de NIPT wat langer kon duren. Inmiddels zijn we 4 maanden verder en komen praktisch alle uitslagen binnen 10 werkdagen (na binnenkomst van bloed in het lab) binnen bij de verloskundige. Het is daarom niet meer nodig om de zwangere te vertellen dat de uitslag mogelijk langer kan duren, vanwege de startfase.

 • Toestemmingsformulier TRIDENT-2: nu ook digitaal te bewaren 21 juni 2017

  Vanaf nu mag het Toestemmingsformulier: Prenatale screening NIPT (TRIDENT-2 studie) ook digitaal bewaard worden. Voorheen mocht alleen een papieren versie bewaard worden.

 • Toestemmingformulier TRIDENT-2 studie vertaald in het Engels 21 juni 2017

  Vanaf nu is ook een Engelse versie beschikbaar van het toestemmingsformulier: "Consent form: Prenatal screening with NIPT (TRIDENT-2 study)".

 • Vragen over de NIPT? 21 juni 2017

  De NIPT is nu 2,5 maand geleden ingevoerd. Van 1 april 2017 tot en met 9 juni 2017 zijn er 11.160 testen uitgevoerd en afgerond in Nederland. Het kan natuurlijk zijn dat u als verloskundig zorgverlener nog vragen heeft over de NIPT. Precies weten bij wie u daarvoor terecht kunt?

 • Besluit invoering 13 wekenecho uitgesteld 21 juni 2017

  Op 22 december 2016 heeft de Gezondheidsraad een advies aan de minister aangeboden over de prenatale screening in Nederland. Hierin adviseert de commissie een landelijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar opname in het programma van een echo vanaf 12 tot 14 weken zwangerschap.

 • Folder 'Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom' beschikbaar in 10 vertalingen 21 juni 2017

  Op de website staan vanaf nu alle vertaalde versies van de folder Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu