Rotavirus

Rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. Er bestaat een vaccin tegen rotavirus.

Wat is een rotavirusinfectie?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. Vrijwel ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van rotavirus?

Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen. In uitzonderingsgevallen kan, als gevolg van uitdrogingsverschijnselen, ziekenhuisopname nodig zijn. Mensen kunnen de ziekte meerdere keren krijgen, maar de ziekte verloopt dan minder ernstig. Na besmetting treden niet altijd ziekteverschijnselen op.

Besmetting en preventie

Het rotavirus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. De ziekte is besmettelijk, vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week. Goede hygiëne helpt om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Er bestaat een vaccin tegen rotavirus. Dit is alleen op recept verkrijgbaar, via een (huis)arts, GGD of vaccinatiecentrum.
Meer informatie over de rotavirusvaccinatie.

Hoe vaak komt rotavirus voor?

Rotavirusinfecties komen regelmatig voor in Nederland vooral bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. Elk jaar worden ongeveer 3500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie. Dit zijn vooral kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud. Sommige kinderen hebben een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Het gaat om kinderen die te vroeg zijn geboren zijn, een te laag geboortegewicht hadden of een aangeboren aandoening hebben.  Van deze groep overlijden jaarlijks 6-7 kinderen door een rotavirusinfectie.

Voor meer informatie en referenties zie LCI-richtlijn rotavirusinfectie

Home / Onderwerpen / R / Rotavirus

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu