De productie van voedsel belast het milieu. Denk aan het gebruik van land en water of aan uitputting van de bodem. Duurzaam voedsel beschermt de ecologische systemen en voorziet in de voedingsbehoefte van mensen nu en in de toekomst. Het RIVM onderzoekt wat nodig is om in Nederland een milieuvriendelijk én gezond eetpatroon te bereiken. Om dat te weten te komen verzamelt en koppelt het RIVM gegevens over de voedselconsumptie en de milieubelasting van voedingsmiddelen. 

Milieubelasting van voedingsmiddelen

Dankzij de Voedselconsumptiepeiling (VCP Voedselconsumptiepeiling (Voedselconsumptiepeiling)) weten we wat en hoeveel we in Nederland dagelijks eten. In de EPIC-cohortstudie volgen we 40.000 Nederlanders al 30 jaar om ontwikkelingen in leefstijl (waaronder voeding) en gezondheidsproblemen te bestuderen. 

Ook hebben we de milieubelasting van ongeveer 250 voedingsmiddelen onderzocht. In de Database milieubelasting voedingsmiddelen staat in welke mate het milieu belast wordt door de productie van een kilogram van het betreffende voedingsmiddel. Door de data te combineren, kunnen we bepalen welke voedingspatronen het meest belastend zijn voor het milieu. Ook kunnen we onderzoeken of er een relatie is tussen de milieubelasting van voedingspatronen en de gezondheid van mensen.  

Onderzoek op basis van LCA Life Cycle Analyses (Life Cycle Analyses)-gegevens

We voeren scenariostudies uit om te kijken wat de milieubelasting en voedingswaarde is van verschillende consumptiepatronen. Wat verandert er als we minder vlees eten? Eten we milieuvriendelijk(er) met de Schijf van Vijf? Zijn we gezonder als we milieuvriendelijker eten? 

Zelf aan de slag met duurzamer eten? Voedingscentrum geeft tips

Ben je leverancier, horecaondernemer of een andere partner in de voedselketen en wil je ook aan de slag met duurzaam voedsel? Of wil je zelf weten hoe je duurzamer kunt eten en drinken? Bekijk dan deze pagina op Voedingscentrum.nl. Daar vind je meerdere tips en adviezen.