Prof. dr. D.R.M. (Daniëlle) Timmermans

Prof. dr. Daniëlle Timmermans is Chief Science Officer Risicocommunicatie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. In 2008 werd zij hoogleraar Risicocommunicatie en Patientenbesluitvorming bij de afdeling Sociale Geneeskunde en het EMGO Instituut van het VU medisch centrum. Sinds 2014 heet de leerstoel Risicocommunicatie en Volksgezondheid.

"Risk communication is pro-active, not an afterthought, and should be evidence based"

foto van Danielle Timmermans


Daniëlle Timmermans is hoogleraar Risicocommunicatie en Volksgezondheid bij VUmc en sinds 2013 Chief Science Officer Risicocommunicatie bij het RIVM.

Haar onderzoek richt zich op de psychologische kanten van besluitvorming en risicocommunicatie in de gezondheidszorg. Zij doet onder meer onderzoek naar besluitvorming en risicoperceptie van patiënten en zorgconsumenten bij keuzes rondom prenatale screening, longkanker, erfelijke borstkanker en gezondheidschecks en naar de perceptie van omgevingsrisico’s zoals elektromagnetische velden. Het onderzoek is interdisciplinair en gefinancierd door onder meer ZonMw, NWO, KWF, Diabetesfonds, en VWS.

Ze is lid van de Gezondheidsraad en is/was lid van diverse nationale en internationale adviescommissies, onder meer WHO, ZonMw commissie preventie en diverse commissies op het gebied van kankerscreening. Ze is voormalig president van EADM, the European Association for Decision Making.

Expertise

  • Risicocommunicatie
  • Geinformeerde keuze
  • Survey onderzoek
  • Kwalitatief onderzoek

Contact

Home / Over RIVM / Kennis en kunde / Experts en expertise / Prof. dr. D.R.M. (Daniëlle) Timmermans

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu