Seksueel overdraagbare aandoeningen (soaSeksueel overdraagbare aandoeningen) komen veel voor. Lang niet altijd zijn er klachten, maar onbehandelde geslachtsziekten kunnen grote schade aanrichten.

Steeds meer mensen doen soa-test

Het aantal mensen dat zich bij een Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSGCentrum Seksuele Gezondheid) heeft laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soaSeksueel overdraagbare aandoeningen) is in 2017 gestegen. Het percentage dat daadwerkelijk een soa had bleef gelijk. Chlamydia bleef de meest voorkomende soa onder heteroseksuelen. Bij mannen die seks hebben met mannen (MSMmannen die seks hebben met mannen) werd gonorroe het vaakst gediagnosticeerd. Ook bij huisartspraktijken nam het aantal soa-consulten toe, voornamelijk onder personen ouder dan 25 jaar.

Chlamydia meest vastgestelde soa

Net als in voorgaande jaren was chlamydia de meest vastgestelde soa bij heteroseksuele cliënten van de Centra Seksuele Gezondheid in 2017. Onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) werd vaker gonorroe dan chlamydia gevonden. In 2017 hadden meer dan 20.000 bezoekers van de centra seksuele gezondheid een chlamydia-infectie (14,3 procent). Het percentage vrouwen en heteroseksuele mannen met chlamydia is voor het eerst sinds jaren stabiel. Voor MSM ligt dat percentage al jaren op 10 procent. Ook bij huisartsen is het aandeel chlamydia stabiel. Bijna 7.000 bezoekers van de centra seksuele gezondheid in 2017 hadden gonorroe, 11 procent meer dan in 2016. Deze soa komt vooral voor bij MSM. Ook bij huisartsen is er een toename van het aantal mensen met gonorroe: van 7.900 in 2015 naar 9.000 in 2016. Deze toename was met name onder mensen ouder dan 25 jaar. ook infectieuze syfilis wordt vooral vastgesteld bij MSM: van de ruim 1.200 diagnoses in 2017 was 95 procent MSM. In 2017 kwamen ruim 1.000 nieuwe mensen met hivhumaan immunodeficientievirus bij de Nederlandse hiv-behandelcentra. Het aantal nieuwe hiv-infecties neemt langzaam af. Tweederde van de hiv-infecties wordt vastgesteld bij MSM.

Meer weten over landelijke beleidskaders seksuele gezondheid? Kijk ook eens bij Loket Gezond leven bij het themadeel seksuele gezondheid van de handreiking Gezonde Gemeente (naar themadeel seksuele gezondheid).