28ste Transmissiedag Infectieziekten Dinsdag 20 maart 2018 09.00 – 16.30 uur Regardz Meeting Center Eenhoorn, Amersfoort

20 maart 2018 organiseert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Centrum Infectieziektebestrijding de jaarlijkse Transmissiedag voor GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst-artsen en -verpleegkundigen, medisch microbiologen, deskundigen infectiepreventie en andere professionals in de infectieziektebestrijding.

  
 

Deelnamekosten

Deelnamekosten voor dit symposium zijn € 100,00.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij NVMMNederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, AbSgAccreditatiebureau Sociale geneeskunde, VHIGVereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg en V&VNVerpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Aanmelden

Kom ook naar de Transmissiedag en meld je aan!

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met:
Ilse Schinkel, RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding,
telefoon: 030 – 274 3505, e-mail: transmissiedag@rivm.nl

Programma

In Nederland worden steeds vaker grote evenementen georganiseerd waar veel mensen samenkomen. Zij maken gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen en eten gerechten/snacks die vaak ter plekke bereid worden Dat kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Organisatoren van evenementen zijn daarom verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De GGD voert tijdens evenementen controles uit en geeft advies aan de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) als er gezondheidsrisico’s zijn. Deze advisering  gaat  o.a. over sanitaire voorzieningen,  tijdelijke huisvesting en horeca en legionellapreventie. Het thema van de Transmissiedag Infectieziekten gaat over deze grootschalige evenementen, de bijbehorende gezondheidsrisico’s en de preventie daarvan.

Plenaire sessies

De plenaire sessies gaan over de voortschrijdende ‘festivalisering’  van Nederland, het nut en de spin-off van syndroomsurveillance  voor grote evenementen, de uitbraak van hepatitis A  onder mannen die seks hebben met mannen gelinkt aan het Europese Pride-seizoen en de inzet van de GGD bij meerdaagse evenementen met als voorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse.

Masterclasses

De Transmissiedag heeft ook dit jaar een interactieve opzet. Er zijn masterclasses in de ochtend over bijvoorbeeld het zombievirusexperiment op Lowlands, massahysterie, de risico’s van tatoeëren tijdens evenementen, de samenwerkende organisaties bij het opstellen van een evenementenadvies  en het zich pijlsnel ontwikkelende veld van mass gathering medicine.  

Workshops

’s Middags zijn er workshops over onderwerpen zoals het waarborgen van de veiligheid bij modder- en obstakelruns, de controle van zelfcateraars en kraampjes door de NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, publieksactiviteiten waarbij dieren zijn betrokken, het inventariseren van de legionellarisico’s voor een meerdaags evenement en het nut van sociale-mediamonitoring tijdens een evenement.

Posters

Ook dit jaar kun je een poster indienen over infectieziekteonderzoek en innovatieve projecten binnen de openbare gezondheidszorg. Inzendingen die specifiek betrekking hebben op het thema Evenementen zijn zeer welkom. Een selectie hiervan zal plenair worden gepresenteerd waarna de Jim van Steenbergen posterprijs zal worden uitgereikt. De uiterste inleverdatum voor abstracts en posters is 5 maart 2018. Je kunt je abstract en poster opladen.

Toelichting op de workshops

Meer informatie over de inhoud van de workshops.

8:30 - 9.10 Ontvangst deelnemers
9:10 - 9:15 Welkom | Dagvoorzitter Saskia van Egmond (GGD Kennemerland)
9:15 - 9:30 To gather or not together? That is the question! | drdokter. A. Timen (RIVM)
  Plenaire sessie I
9:30 - 9:50 Festivallisering van Nederland: is de grens bereikt? | Lex Kruijver (onderzoeksbureau RESPONS)
9:50-10:20 Syndromic surveillance: a public health legacy of the London 2012 Olympic and Paralympic Games | Alex Elliot (Public Health England)
10.30- 11.20

Postersessie | Hans van den Kerkhof (RIVM)

inclusief Koffie/Thee

11:30 –12.15 Masterclasses
  1. Zombievirus in de polder: gebruik van games om contactpatronen in kaart te brengen. | Don Klinkenberg (RIVM), Chris Elschot (GGD Flevoland)
  2. Wel ziek, geen oorzaak: een geval van massahysterie? | DrDoctor . Hans van de Sande (RuG)
  3. Party Tattoo!  Tatoeage op een feest, een goed idee? | Thijs Veenstra (RIVM) en Saskia Tejland (GGD Rotterdam-Rijnmond)
  4. Mass Gathering Medicine, een hot topic voor infectieziektepreventie | Annelies Scholliers (UZUniversitair ziekenhuis Brussel)
  5. Samenwerkende organisaties bij grote evenementen: hoe kom je tot een integraal advies? | Marc Snabilie (GHOR Kennemerland) en Tanja Hartog (GGD Kennemerland)
12:30 - 13:30 Lunch
13:30 -14:30 Plenaire sessie II | ‘Massa evenementen en infectieziekterisico’s’
  1. De Nijmeegse Vierdaagse: 'Hee Hoo Captain Jack, meet me down at the toilet…..' | Jolanda Hoefnagel (GGD Gelderland-Zuid) en luitenant-kolonel, arts, Anton Soons
  2. Hepatitis A onder MSMmannen die seks hebben met mannen: van Europride naar Worldpride naar Gaypride | Harry Vennema (RIVM) en Brigitte van Cleef (GGD Amsterdam)
14:30 - 15:30  Workshops
  1. No risk, no fun! Hoe borgen we de veiligheid bij modder- en obstakelruns? | Danielle Oorsprong (GGD Hart voor Brabant) en Laurens Severijn Hondema (medische milieukunde RIVM)
  2. Heel Holland proeft! NVWA-controle voedselveiligheid op evenementen| Ife Slegers-Fitz-James (NVWA) en Herbert Wisselink (NVWA)
  3. Van lammetjesaaidagen tot vlooiencircus Evenementen met dieren: Hoe breng ik de risico's in beeld en wat moeten we ermee?' Ans van Lier (GGD regio Utrecht), Ingrid Keur (NVWA), Harry Roozendaal (NVWA), Martijn Stijntjes (GGD Hart voor Brabant) en Tineke Kramer (Hogeschool Delft)
  4. Sociale media monitoring bij evenementen: veel gezegd, veelzeggend en zeggingskracht | John Rozema (HowAboutYou) en Ilona Reilink (GGD Twente)
  5. De bubbelbadbioscoop- inventarisatie van legionellarisico's op evenementen | Alvin Bartels (RIVM) en Hella Kok (GGD Amsterdam)
15:30 - 15:45 Koffie/thee
15:45- 16.30 De Vloer op!
  Terugkopppelling workshops
  Poster pitches
  Uitreiking Jim van Steenbergen posterprijs
16:30 -17:30 Borrel