Op 14 december 2014 gaat de nieuwe etiketteringswet in. De nieuwe Verordening (EU European Union (European Union )) Nr. 1169/2011 die aan de etiketteringswetgeving ten grondslag ligt, regelt specifiek de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Volgens de nieuwe wetgeving moeten allergenen nu altijd op het etiket staan. Tot eind 2014 geldt een overgangstermijn; tot dan mogen voorverpakte levensmiddelen voldoen aan de huidige etiketteringseisen.

 

Om welke allergenen gaat het?
De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen. De volledige lijst kunt u inzien op de website van het Voedingscentrum.

Allergeneninformatie via uw leverancier
De allergeneninformatie kunt u opvragen bij uw eigen leveranciers. De leverancier zal van de producten die worden afgenomen, moeten aangeven welke mogelijke allergenen erin kunnen zitten. Indien een bedrijf bijvoorbeeld noten verwerkt, is het mogelijk dat de leverancier voor alle producten zal aangeven dat er mogelijk sporen van noten in zitten. De allergeneninformatie moet op de locatie aanwezig zijn, maar dit kan ook digitaal.

Cliënt of gast kan allergeneninformatie opvragen
Op aanvraag van een cliënt of gast moet de allergeneninformatie beschikbaar zijn. Aan de hand van de receptuur en de allergeneninformatie van uw leverancier kan dan bepaald worden of de cliënt of gast een bepaald gerecht wel of niet kan consumeren. De allergeneninformatie hoeft dus niet bij iedere maaltijd binnen de locatie verstrekt te worden. De cliënt of gast moet actief geïnformeerd worden dat hij of zij allergeneninformatie kan opvragen. Dit kan bijvoorbeeld via informatieklappers of menukaarten. Op de menukaart kan dan een vermelding komen te staan dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals 'Heeft u een allergie? Meld het ons!'

Verpakte maaltijden voor externen
Indien u verpakte maaltijden aan externen levert, zal iedere maaltijd wel moeten worden voorzien van een duidelijk etiket met de juiste allergeneninformatie. Er worden diverse eisen gesteld aan een etiket, de belangrijkste wijzigingen vanwege de nieuwe wetgeving vindt u hier op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)).

Hygiënecodes en allergenen
In de Hygiënecodes voor de Horeca, de Contractcatering en voor de Woonvormen wordt de allergenenwetgeving op dit moment niet genoemd en daarom staat dit onderdeel ook niet in de checklists voor hygiënebegeleiding in deze keukens.
Aangezien de Hygiënecode voor zorginstellingen wel in het kort de wetgeving over allergenen vermeldt, is allergenen een aparte paragraaf bij het hoofdstuk ‘Uitgifte en serveren’ in de checklist voor instellingskeukens. Beoordeeld wordt dan op de aanwezigheid van de informatie (op papier of digitaal) en of de cliënten/gasten op de hoogte zijn gebracht dat deze informatie op te vragen is.

Vragen?
Vragen over de nieuwe wetgeving met betrekking tot etikettering en de allergeneninformatie kunt u stellen aan het Voedingscentrum via telefoonnummer 070-306 88 88 of via het digitale contactformulier op de website van het Voedingscentrum. Als u zeker wilt weten of de gehele wetgeving met betrekking tot etikettering voor u van toepassing is, kunt u vragen stellen aan de NVWA. Daarnaast zijn er diverse adviesbureaus op het gebied van voeding die u verder kunnen helpen en diverse cursussen aanbieden op dit gebied.