Op 14 december 2014 gaat de nieuwe etiketteringswet in. De nieuwe Verordening (EU (European Union )) Nr. 1169/2011 die aan de etiketteringswetgeving ten grondslag ligt, regelt specifiek de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. Volgens de nieuwe wetgeving moeten allergenen nu altijd op het etiket staan. Tot eind 2014 geldt een overgangstermijn; tot dan mogen voorverpakte levensmiddelen voldoen aan de huidige etiketteringseisen.
Om welke allergenen gaat het?
De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de
meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden.
Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a.
tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en
weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen. De
volledige lijst kunt u inzien op de website
van het Voedingscentrum.
Allergeneninformatie via uw leverancier
De allergeneninformatie kunt u opvragen bij uw eigen
leveranciers. De leverancier zal van de producten die worden
afgenomen, moeten aangeven welke mogelijke allergenen erin kunnen
zitten. Indien een bedrijf bijvoorbeeld noten verwerkt, is het
mogelijk dat de leverancier voor alle producten zal aangeven dat er
mogelijk sporen van noten in zitten. De allergeneninformatie moet
op de locatie aanwezig zijn, maar dit kan ook digitaal.
Cliënt of gast kan allergeneninformatie
opvragen
Op aanvraag van een cliënt of gast moet de allergeneninformatie
beschikbaar zijn. Aan de hand van de receptuur en de
allergeneninformatie van uw leverancier kan dan bepaald worden of
de cliënt of gast een bepaald gerecht wel of niet kan consumeren.
De allergeneninformatie hoeft dus niet bij iedere maaltijd binnen
de locatie verstrekt te worden. De cliënt of gast moet actief
geïnformeerd worden dat hij of zij allergeneninformatie kan
opvragen. Dit kan bijvoorbeeld via informatieklappers of
menukaarten. Op de menukaart kan dan een vermelding komen te staan
dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals
'Heeft u een allergie? Meld het ons!'
Verpakte maaltijden voor externen
Indien u verpakte maaltijden aan externen levert, zal iedere
maaltijd wel moeten worden voorzien van een duidelijk etiket met de
juiste allergeneninformatie. Er worden diverse eisen gesteld aan
een etiket, de belangrijkste wijzigingen vanwege de nieuwe
wetgeving vindt u
hier op de website van de Nederlandse Voedsel- en
Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)).
Hygiënecodes en allergenen
In de Hygiënecodes voor de Horeca, de Contractcatering en voor de
Woonvormen wordt de allergenenwetgeving op dit moment niet genoemd
en daarom staat dit onderdeel ook niet in de checklists voor
hygiënebegeleiding in deze keukens.
Aangezien de Hygiënecode voor zorginstellingen wel in het kort de
wetgeving over allergenen vermeldt, is allergenen een aparte
paragraaf bij het hoofdstuk ‘Uitgifte en serveren’ in de checklist
voor instellingskeukens. Beoordeeld wordt dan op de aanwezigheid
van de informatie (op papier of digitaal) en of de cliënten/gasten
op de hoogte zijn gebracht dat deze informatie op te vragen is.
Vragen?
Vragen over de nieuwe wetgeving met betrekking tot etikettering en
de allergeneninformatie kunt u stellen aan het Voedingscentrum via
telefoonnummer 070-306 88 88 of via het
digitale contactformulier op de website van het
Voedingscentrum. Als u zeker wilt weten of de gehele wetgeving met
betrekking tot etikettering voor u van toepassing is, kunt u vragen
stellen aan de NVWA. Daarnaast
zijn er diverse adviesbureaus op het gebied van voeding die u
verder kunnen helpen en diverse cursussen aanbieden op dit gebied.