Antibioticaresistentie (ABR antibioticaresistentie (antibioticaresistentie)) is een wereldwijd groeiend probleem en vaak onzichtbaar en niet merkbaar. Om antibioticaresistentie een gezicht te geven en bespreekbaar te maken, organiseren we de logeeractie ABR met Bas de Bacterie.

Resistente bacteriën komen in Nederland bij een klein deel van de bevolking voor. De meeste mensen merken er niets van. Ze worden zelf niet ziek, maar kunnen deze bacteriën soms wel doorgeven aan anderen.

Sommige mensen (zoals mensen met een zwakke gezondheid) kunnen echter wel makkelijker ziek worden van deze bacte­riën. Omdat de behandeling van resistente bacteriën moeilijker is, zijn patiënten vaak langer of ernstiger ziek.

Daarom is het belangrijk om te zorgen dat zulke bacteriën zich niet kunnen verspreiden. Maar hoe pak je dat aan? We houden ons aan richtlijnen en protocollen, is dat niet genoeg? Bas de Bacterie kan helpen om over dit soort vragen met elkaar in gesprek te gaan en samen antwoorden te vinden voor het bestrijden van resistentie bacteriën. 

Praat samen met Bas de Bacterie over antibioticaresistentie

Wilt u het onderwerp antibioticaresistentie op een ludieke manier in uw organisatie tot leven te brengen, nodig dan Bas de Bacterie uit om te komen logeren. Hij neemt in zijn koffer verschillende informatiematerialen, zoals folders, boekjes en factsheets mee over onderwerpen, die te maken hebben met antibioticaresistentie.

Na een paar weken halen we Bas de Bacterie weer bij u op en zijn dan uiteraard benieuwd naar uw ervaringen. Welke vragen leven binnen uw organisatie over antibioticaresistentie? Welke dilemma’s spelen een rol in het aanpakken van antibioticaresistentie? Heeft u tips of suggesties in de strijd tegen antibioticaresistentie voor andere organisaties en RIVM?

Antibioticaresistentie bespreekbaar maken? 

Bas de Bacterie komt graag logeren en het onderwerp tot leven te brengen. Vraag de logeerkoffer aan door een e-mail te sturen naar ppo@rivm.nl