Op het gebied van AMR Antimicrobial Resistance (Antimicrobial Resistance) zijn er twee meldingsplichtige infectieziekten: clusters van MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus )-infecties buiten het ziekenhuis en CPE Carbapenemase-producerende enterobacterales (Carbapenemase-producerende enterobacterales ).  Beide zijn meldingsplichtige ziekten groep C.

Clusters van MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus ) infecties buiten het ziekenhuis 

Hierbij is er sprake van een meldingsplichtige ziekte groep C. Meldingsplicht van een cluster van MRSA-infecties buiten het ziekenhuis geldt wanneer er sprake is van 2 of meer personen met een door het laboratorium bevestigde MRSA-infectie bij wie: 

  • klinische verschijnselen aanwezig zijn, bijvoorbeeld een abces of luchtweginfectie, én 
  • de infectie buiten het ziekenhuis is ontstaan, én 
  • er aanwijzingen zijn voor een onderlinge besmetting of besmetting vanuit een gemeenschappelijk bron. 

MRSA-dragerschap is niet meldingsplichtig, evenals MRSA-infecties die ontstaan zijn in het  ziekenhuis. Echter, wanneer het een beroepsmatig opgelopen infectie is, dient deze als beroepsziekte gemeld te worden. 

Zie LCI-richtlijn staphylococcusaureus-infecties inclusief MRSA 

CPE Carbapenemase-producerende enterobacterales (Carbapenemase-producerende enterobacterales )

Het aantonen van een Carbapenemaseproducerende Enterobacterales (CPE) is meldingsplichtig, groep C. 

  • Een persoon met een voor het eerst vastgestelde kolonisatie (dragerschap) of infectie met een CPE*, waarbij de carbapenemaseproductie fenotypisch of genotypisch wordt vastgesteld (conform de geldende EUCAST- en NVMM-richtlijnen). 
    OF 
  • Een herhaalde vaststelling van kolonisatie (dragerschap) of infectie met een CPE bij een persoon: 
    nadat de betreffende persoon tweemaal opeenvolgend negatief is getest voor CPE, waarbij de twee (screenings)kweken zijn afgenomen met minimaal een interval van 24 uur zonder dat in de 48 uur voor afname van de kweken antibiotica werd gebruikt (zie paragraaf Aanvullende maatregelen CPE: Beëindigen van de aanvullende maatregelen); 
    OF 
    waarbij al meer dan 1 jaar geen CPE werd vastgesteld (geen kweken uitgevoerd en/of negatieve kweekresultaten). 

* De taxonomie van de Enterobacteriaceae is in 2016 gewijzigd. Enterobacteriaceae vormen nu een familie binnen de nieuwe orde Enterobacterales. Sommige bacteriespecies die eerder onder de Enterobacteriaceae gerekend werden zijn nu opgenomen in andere families binnen de orde Enterobacterales. Deze bacteriespecies vallen ook onder het meldingscriterium. 

Zie de informatiebrief voor (huis)artsen aangaande de nieuwe meldingsplicht CPE

Algemene meldingsplicht

Naast de CPE en MRSA meldingsplicht is er ook een algemene meldingsplicht voor ernstige aandoeningen van vermoedelijk infectieuze aard. Als zich in een instelling één of meerdere gevallen met klachten passend bij een infectie veroorzaakt door BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen) voordoet, is er sprake van meldingsplicht op basis van artikel 26 van de Wet publieke gezondheid (dus dragerschap is niet meldingsplichtig). De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) wordt geïnformeerd bij vermoeden van verspreiding van BRMO-infecties onder de bevolking. 

Zie LCI-richtlijn BRMO, in het bijzonder CPE