Nederland wil antimicrobiële resistentie terugdringen met de One Health aanpak (aanpak van resistentie bij mens, dier en milieu). Het RIVM werkt hiervoor samen met een groot aantal regionale, nationale en internationale instanties en (zorg)organisaties.  

Nationale aanpak antibioticaresistentie

De ontwikkeling en verspreiding van antimicrobiële resistentie indammen. Dat is het belangrijkste doel van de nationale aanpak van antimicrobiële resistentie. Zodat ook in de toekomst een goede behandeling van infecties met antibiotica en andere medicijnen mogelijk blijft.  

Nederlands Actieplan voor het terugdringen van antimicrobiële resistentie 2024-2030  

Regionale aanpak antibioticaresistentie

Sinds 2017 heeft Nederland negen regionale zorgnetwerken op het gebied van AMR Antimicrobial Resistance (Antimicrobial Resistance). Zij hebben tot taak de samenwerking tussen zorgaanbieders in hun regio te bevorderen. Ze maken risico’s en maatregelen inzichtelijk voor alle regionale zorgpartijen, delen kennis en expertise, en identificeren opties voor infectiepreventie en bevordering van verantwoord gebruik.

Regionale aanpak antibioticaresistentie

Internationale samenwerking antibioticaresistentie

Resistente bacteriën houden zich niet aan landsgrenzen. Daarom is het belangrijk om bij de bestrijding van antibioticaresistentie samen te werken met andere landen en internationale organisaties.  

Internationale samenwerking antibioticaresistentie