Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker heeft voordelen en nadelen. Het is belangrijk dat vrouwen een goed geïnformeerde en vrijwillige keuze kunnen maken om wel of niet mee te doen.

Op populatieniveau biedt het bevolkingsonderzoek meer voordelen dan nadelen. Dit is in 2016 nogmaals berekend door de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZMaatschappelijke Gezondheidszorg) van het Erasmus Medisch Centrum en beschreven in een rapport over de kosten en effectiviteit van het bevolkingsonderzoek.

Voor een individuele vrouw kan de balans tussen voordelen en nadelen anders uitvallen. Het is daarom belangrijk dat vrouwen een goed geïnformeerde en vrijwillige keuze kunnen maken om wel of niet mee te doen. In de uitnodigingsbrief en uitnodigingsfolder staat daarom dat het een eigen beslissing is om wel of niet mee te doen.

Op de website staat een uitgebreide omschrijving van voordelen en nadelen van deelname aan het bevolkingsonderzoek. Ook de huisarts en doktersassistente kan een belangrijke rol spelen in het besluit van de vrouw om wel of niet deel te nemen. 

Waarom ik deelneem aan het bevolkingsonderzoek

Korte film (1:05 minuten) waarin Daniëlle (53 jaar) uitlegt waarom ze niet aarzelt om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij iedere screeningsronde deed zij tot nu toe mee. ‘Gelukkig maar, in 2008 kreeg ik een slechte uitslag. Toen bleek ik ineens afwijkende cellen te hebben’

Waarom ik niet deelneem aan het bevolkingsonderzoek

Korte film (1:17 minuten) waarin Judith (46 jaar) uitlegt waarom ze niet deelneemt aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Judith heeft lang geleden wel meegedaan met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Nu kiest zij er heel bewust voor om niet mee te doen. 'Ik denk dat ik weinig kans maak. Misschien naïef. En ook speelt mee: wat als er wel wat is, wat dan?'