De regionale screeningsorganisaties nodigen de vrouw uit. Zij nemen gegevens af uit de Basis Registratie Personen (BRPBasisregistratie personen). Selectie vindt plaats op basis van geslacht en leeftijd.

Na de selectie worden de vrouwen die zich eerder definitief hebben afgemeld om medische redenen, zoals uterus extirpatie, geëxcludeerd.

Vrouwen die zich eerder definitief hebben afgemeld om niet medische-redenen ontvangen éénmalig een heroverwegingsbrief met uitnodigingsfolder om hen te informeren over het vernieuwde bevolkingsonderzoek. In de brief staat hoe zij zich eventueel kunnen heraanmelden.

Uitnodigingsschema

De eerste 5 jaar van het vernieuwde bevolkingsonderzoek ontvangen alle vrouwen van 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 jaar een uitnodiging. Vanaf 2022 ontvangen vrouwen van 45 en 55 jaar alleen een uitnodiging als zij in de voorgaande screeningsronde hrHPVhoog risico Humaan papillomavirus-positief zijn of niet hebben delgenomen.

Vrouwen van 65 jaar ontvangen een uitnodiging wanneer zij op 60-jarige leeftijd hrHPV-positief zijn.

 

Uitnodiging

De vrouw krijgt rond haar verjaardag een uitnodiging van de screeningsorganisatie uit haar regio met een brief en folder. Op de brief zitten 2 stickers ten behoeve van de identificatie van de vrouw en het afgenomen materiaal.

De vrouw heeft na ontvangst van de uitnodiging een aantal mogelijkheden:

 • Meedoen
  De vrouw maakt zelf een afspraak bij de huisartsenpraktijk voor een uitstrijkje.
 • Later meedoen
  De vrouw geeft aan dat ze bijvoorbeeld door zwangerschap of tijdelijk verblijf in het buitenland niet mee kan doen en wanneer dat wel kan. Zij krijgt een uitnodiging vanaf het moment dat zij weer mee kan doen.
   
 • Eenmalig afmelden
  De vrouw meldt zich af voor deze ronde. De vrouw ontvangt 5 jaar later weer een uitnodiging.
   
 • Definitief afmelden
  De vrouw meldt zich definitief af, in dit geval wordt de uitnodiging voor alle latere rondes geblokkeerd. De vrouw ontvangt geen uitnodiging meer. Tenzij ze dit weer herroept.
   
 • Niet reageren
  De vrouw ontvangt 4 maanden later een herinneringsbrief. Bij de herinneringsbrief zit een aanvraagformulier voor de zelfafnameset. Als zij daarna niet reageert, krijgt zij niet nog een keer een herinnering. Zij kan wel tot de volgende uitnodigingsronde meedoen met de uitnodigings- of herinneringsbrief.

Meer informatie