Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel van de baarmoederhals. Deze vorm van kanker ontstaat heel langzaam. Baarmoederhalskanker geeft vaak geen klachten. Zonder bevolkingsonderzoek wordt het meestal laat ontdekt. Dan is de behandeling moeilijker en zwaarder. 

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 personen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.

Waardoor meer risico op baarmoederhalskanker?

 • Gevoelige cellen
  Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied (transformatiezone) van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar over gaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommigen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Het overgangsgebied is dan gevoeliger voor een HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infectie.

 

 

 

 

 

 • Langdurig anticonceptiegebruik
  Het gevoelige overgangsgebied zit door langdurig anticonceptiegebruik meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Hierdoor kan besmetting met HPV van het gevoelige gebied makkelijker plaatsvinden.
 • Aantal zwangerschappen
  Het gevoelige overgangsgebied zit tijdens de zwangerschap meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Hierdoor kan een besmetting met HPV van het gevoelige gebied makkelijker plaatsvinden. 

 Veelgestelde vragen over baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)). Meisjes worden gemiddeld rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Ieder jaar overlijden ongeveer 200 mensen aan baarmoederhalskanker. Anders gezegd: per 50.000 vrouwen sterft in Nederland 1 vrouw aan baarmoederhalskanker. Zonder het bevolkingsonderzoek zouden er geen 200 mensen per jaar overlijden maar 500.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nee, baarmoederhalskanker zelf is niet besmettelijk. De oorzaak van baarmoederhalskanker is het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)). Dit virus is wel erg besmettelijk.

Nee, baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

Licht tot matig afwijkende cellen (CIN2) verdwijnen gemiddeld bij de helft van de gevallen binnen 2 jaar.  
De kans dat matig tot ernstig afwijkende cellen (CIN3) vanzelf verdwijnen is kleiner. Deze worden bijna altijd behandeld door de gynaecoloog. Door te behandelen kan voorkomen worden dat baarmoederhalskanker ontstaat. Een voorstadium – ernstig afwijkende cellen – verandert soms in baarmoederhalskanker. Dit gaat heel langzaam en duurt meestal minimaal 10 tot 15 jaar.

Meestal ruimt het lichaam HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) binnen 2 jaar zelf op. Er is geen medicijn of behandeling om het HPV-virus op te ruimen. De kans dat HPV leidt tot baarmoederhalskanker is minder dan 1%.

Als de cellen in de baarmoederhals veranderen, kunt u na verloop van tijd de volgende klachten krijgen:

 • bloedingen tijdens of vlak na seks
 • bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
 • bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
 • ongewone afscheiding uit uw vagina

Heeft u een van deze klachten? Neem dan contact op met uw huisarts.