HPV (humaan papillomavirus) is de afkorting van humaan papillomavirus. HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er zijn veel soorten HPV. De meeste soorten zijn absoluut niet gevaarlijk, maar een paar soorten wel. Deze soorten HPV kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-soorten 16 en 18 veroorzaken het vaakst baarmoederhalskanker, namelijk ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.
Je krijgt HPV via seksuele handelingen. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op.
Soms lukt dat niet. Het virus blijft dan langdurig aanwezig en baarmoederhalskanker kan ontstaan. Wanneer is de kans groter dat uw lichaam het virus niet kan opruimen?
- Een verminderde afweer. Door het gebruik van medicijnen die de afweer verminderen kan het lichaam het virus niet goed opruimen. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen na een orgaantransplantatie. Ook personen met HIV (humaan immunodeficientievirus) hebben een grotere kans op baarmoederhalskanker.
- Roken. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij mensen die roken. Roken beschadigt de cellen en als u rookt werkt uw afweersysteem minder goed. Het lichaam kan het virus minder goed opruimen.
- Infectie van chlamydia of herpes. Een infectie met chlamydia of herpes verhoogt de kans op baarmoederhalskanker.
- Infectie met meerdere HPV (humaan papillomavirus)-types. Infecties met meerdere HPV-types verhogen de kans op baarmoederhalskanker.
- Veel wisselende seksuele contacten. Bij veel wisselende seksuele contacten is de kans groter om een infectie met HPV te krijgen.
Kijk voor informatie over HPV ook op de pagina https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus.
Veelgestelde vragen over HPV
hrHPV (hoog risico Humaan papillomavirus) betekent ‘hoogrisico-HPV (humaan papillomavirus)’. Een hrHPV is een HPV-soort die baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Daarvan zijn er 15. Daarnaast zijn er ruim 85 HPV-soorten die géén baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Die noemen we laagrisico-HPV(lrHPV (laag risico van het humaan papillomavirus)). Zij kunnen wratten op handen en voeten veroorzaken.
Ja, HPV (humaan papillomavirus) wordt via seks overgedragen. Het virus is erg besmettelijk: van iedere 100 seksueel actieve mannen en vrouwen worden er 80 besmet met het virus. Dit betekent dat 80 procent van deze mannen en vrouwen een keer besmet wordt met HPV. Bijna altijd wordt het virus door het eigen lichaam opgeruimd.
Ja. De gevaarlijke soorten HPV (humaan papillomavirus) zorgen ook voor andere kankers. Bijvoorbeeld van de vagina, schaamlippen en anus.
U merkt het niet als u besmet bent met HPV (humaan papillomavirus). U krijgt geen duidelijke klachten.
U krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus zit op en rond de penis of de vagina. Tijdens vrijen kan het virus ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.
U kunt niet voorkomen dat u besmet raakt. U kunt de kans wel een stuk kleiner maken door een condoom te gebruiken. De kans dat u besmet raakt bij het vrijen is dan 70% kleiner.
Bekijk hier wat er in het lichaam gebeurt bij een HPV-infectie.
De kans dat u besmet raakt is 70% kleiner als u altijd een condoom gebruikt. Condooms kunnen dus veel besmettingen voorkomen. Maar ook als u altijd een condoom gebruikt, kunt u nog besmet raken. Dat komt doordat het virus in en rond de vagina zit, en op en rond de penis. Tijdens het vrijen kan het virus ook op andere plekken komen, bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.
Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is.
Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.
Nee. Uw lichaam moet het virus zelf opruimen.
Heel vaak. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raken in hun leven een keer besmet met een HPV (humaan papillomavirus) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
De kans op HPV verschilt per leeftijd. Jonge vrouwen zijn vaker besmet met HPV. Dit komt omdat HPV wordt overgedragen tijdens seks.
Bij vrouwen rond de 30 jaar zijn 20 van de 100 vrouwen besmet met HPV. Bij de oudere leeftijdsgroepen is naar schatting 4 van de 100 vrouwen besmet met HPV.
U kunt het virus lange tijd in uw lichaam hebben zonder dat u het merkt. Het is dus vaak niet duidelijk wanneer iemand besmet is geraakt met het virus. Dat kan 10 jaar geleden zijn.
U kunt niet echt voorkomen dat u lang besmet blijft. Soms kan het lichaam het virus niet goed opruimen. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit zo is. We weten wel dat u meer kans heeft om lang besmet te blijven als u rookt. Maar ook als u bepaalde medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld tegen een hiv (humaan immunodeficientievirus)-infectie of na een orgaantransplantatie. Roken en bepaalde medicijnen verzwakken namelijk uw afweer. Dan kan uw lichaam het virus minder goed opruimen.
Als een van u beiden besmet is, kan hij of zij de ander besmetten. U en uw partner merken waarschijnlijk niets van de besmetting.
Ja, ook als u lesbisch bent, kunt u besmet raken met het HPV (humaan papillomavirus). U krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus zit in en rond de vagina, maar kan tijdens het vrijen ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond. De kans dat een lesbische vrouw besmet raakt met HPV is kleiner dan de kans dat een heterovrouw besmet raakt. Het is onbekend hoeveel kleiner de kans op besmetting is.
Ja, ook als uw partner besneden is, kunt u besmet raken met het HPV (humaan papillomavirus). De kans op besmetting is waarschijnlijk wel kleiner. Het is onbekend hoeveel kleiner de kans op besmetting is. Baarmoederhalskanker komt in ieder geval minder vaak voor bij vrouwen met een besneden partner.
Als u een dubbelinfectie (HPV (humaan papillomavirus)+Chlamydia of HPV+Herpes) heeft, heeft u inderdaad een verhoogde kans op baarmoederhalskanker.
Het virus is erg besmettelijk. Hierdoor raakt 8 van de 10 mensen een keer besmet. U loopt meer risico om besmet te raken met HPV (humaan papillomavirus):
- als u of uw partner met veel verschillende partners vrijt
- als u vaak vrijt zonder condoom
Ja, het virus is erg besmettelijk. Als u één keer gevreeën heeft zonder condoom met iemand die besmet was, heeft u 50% kans dat u ook besmet bent geraakt. Als u een condoom heeft gebruikt, is de kans kleiner. Maar ook dan kunt u besmet zijn geraakt. Het virus zit op en rond de penis of de vagina. Tijdens het vrijen kan het ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.
Dat is niet nodig. Bijna iedereen krijgt een keer HPV (humaan papillomavirus). Het is niet erg omdat het lichaam het virus meestal zelf weer opruimt.