Er bestaan meer dan 100 verschillende typen humaan papillomavirus (HPVhumaan papillomavirus). Sommige van deze virussen veroorzaken de gewone huidwratten op handen en voeten. 15 HPV-typen kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Dit noemen we hoog risico humaan papillomavirus. Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker test op alle hoog risico types.

Op deze pagina


Belangrijke informatie over HPVhumaan papillomavirus

  • Het virus wordt vooral doorgegeven bij seksueel contact.
  • Je merkt het niet als je HPV hebt.
  • Meestal ruimt het lichaam HPV weer op binnen 2 jaar.
  • HPV kan niet worden behandeld. Er zijn geen medicijnen voor.
  • Het is moeilijk te weten door wie en wanneer je besmet bent geraakt.
  • Het kan meer dan 10 jaar geleden zijn dat je het virus kreeg.
  • HPV kan de cellen in de baarmoederhals veranderen.
  • Minder dan 1% van de vrouwen met HPV krijgt baarmoederhalskanker.

 


Hoe krijg je HPV?

Van iedere 100 vrouwen in Nederland raken er 80 eens in hun leven besmet met dit virus.
Het virus wordt overgedragen tijdens seks. Het virus zit niet alleen op de penis en de vagina, maar ook op de huid daaromheen. Een condoom kan dus niet voorkomen dat iemand besmet raakt.

[iframe hpv]

 


Hoe groot is de kans op het hebben van HPVhumaan papillomavirus?

De kans op het hebben van HPV verschilt per leeftijd. Jonge vrouwen zijn vaker besmet met HPV. Dit komt omdat HPV wordt overgedragen tijdens seks.

In de grafiek staat het percentage van vrouwen dat besmet is met HPV per leeftijdsgroep.

 

Percentage vrouwen met besmetting HPV per leeftijdsgroep. Bron: DuSC HPV studie Jeroen Bosch Ziekenhuis i.s.m. Pathologie-DNAdeoxyribonucleic acid

Bij vrouwen rond de 30 jaar zijn 20 van de 100 vrouwen besmet met HPV. Bij de oudere leeftijdsgroepen is naar schatting 4 van de 100 vrouwen besmet met HPV.
Men kan het virus lange tijd in hun lichaam hebben zonder dat ze het merken. Het is dus vaak niet te achterhalen wanneer iemand besmet is geraakt met het virus. Dat kan 10 jaar geleden zijn.

 


Hoe ruim je het virus op?

Het afweersysteem van het lichaam ruimt het virus bijna altijd zelf op. Dat gebeurt meestal binnen 2 jaar. Als dit niet lukt dan is er sprake van een langdurige infectie. Dan is er een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Er zijn geen medicijnen om het HPV op te ruimen.

Het is nog onvoldoende duidelijk of het HPV altijd volledig opgeruimd wordt. Het HPV is dan niet actief en schadelijk. Het is ook niet te meten met een HPV-test. Het kan zijn dat het net als een koortslip aanwezig blijft en onder bepaalde omstandigheden actief wordt. Bijvoorbeeld als de afweer van het lichaam slechter wordt.

 


Meer informatie

 


Veelgestelde vragen over HPV

 

HPV en baarmoederhalskanker