Het bevolkingsonderzoek is voor personen tussen de 30 en 60 jaar. Het gaat om mensen zonder klachten die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker.

Iemand met klachten kan beter een uitstrijkje op indicatie laten maken. Binnen het bevolkingsonderzoek vindt namelijk alleen cytologische beoordeling plaats als iemand hrHPVpositief is. Een uitstrijkje op indicatie wordt altijd cytologisch beoordeeld. Voor een indicatief uitstrijkje wordt een ander labformulier gebruikt.

Hetzelfde geldt voor DES diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon (diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon)-dochters. Voor hen is screenen op alleen hrHPV hoog risico Humaan papillomavirus (hoog risico Humaan papillomavirus) niet voldoende.

De kosten voor het uitstrijkje op indicatie vallen onder de zorgverzekering van deelnemers. Het kan zijn dat zij de kosten voor het uitstrijkje of een deel daarvan zelf moeten betalen. Dit hangt af van de hoogte van het eigen risico en hoeveel zij hiervan hebben verbruikt. Voor de uitstrijkjes op indicatie geldt de NVVP richtlijn Cervixcytologie en de nieuwe NHG Praktijkhandleiding Baarmoederhalskanker Bevolkingsonderzoek en diagnostiek.