Ieder jaar krijgen ongeveer 2,2 miljoen mensen van 55 t/m 75 jaar een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Deze mensen ontvangen de bekende paarse envelop met de ontlastingstest. Dit pakket bestaat verder uit een plastic insteekmapje, informatiefolder, gebruiksaanwijzing, zakje en retourenvelop.

Ongeveer 72% van de genodigden doet mee. Dit betekent dat 28% van de doelgroep niet meedoet. Een deel van de doelgroep beantwoordt de uitnodiging pas in de tweede ronde, een kleine groep stuurt pas bij de derde ronde of nog latere ronde de ontlastingstest terug. Een enkeling meldt zich actief af van deelname.

Vanaf 1 januari 2021 krijgen mensen die twee uitnodigingsronden niet gereageerd hebben, alleen een brief thuisgestuurd. Bij deze brief zit geen ontlastingstest of folder. De brief is een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De mensen die dit willen kunnen zelf contact opnemen met de screeningsorganisatie om de test aan te vragen.

Dit is een initiatief van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de screeningsorganisaties om het onnodig versturen van plastic te verminderen. Het initiatief duurt een jaar, dan wordt geƫvalueerd of de beoogde doelen zijn behaald. Eerst wordt onderzocht of er inderdaad minder plastic wordt verstuurd. Daarnaast blijft het doel dat mensen ook na twee onbeantwoorde uitnodigingen alsnog mee kunnen doen.