Het bevolkingsonderzoek is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Zij ontvangen elke twee jaar een uitnodiging.

Heeft u nu klachten die met uw darmen te maken kunnen hebben?

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Ga dan eerst naar uw huisarts. De huisarts kan bepalen welk onderzoek voor u het meest geschikt is.

De meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn:

  • een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon
  • zoals verstopping of diarree;
  • bloed in de ontlasting.

Ga altijd naar uw huisarts als u deze klachten heeft. Wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Voor wie is het bevolkingsonderzoek darmkanker niet geschikt

Indien u de in de afgelopen vijf jaar een coloscopie heeft ondergaan, is het goed om eerst met uw huisarts te overleggen of het nuttig is om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Bent u nu onder behandeling van een MDLDe Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen-arts, raadpleeg hem of haar dan over uw mogelijke deelname aan het bevolkingsonderzoek.

U hoeft niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek als u onder behandeling bent vanwege darmkanker. Twijfelt u of u aan het bevolkingsonderzoek kunt meedoen? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.
 

Komt darmkanker in uw familie voor?

Als darmkanker in uw familie voorkomt, overleg dan met uw huisarts over de mogelijkheden voor onderzoek op basis van medische indicatie:

  • als meer dan één naast familielid darmkanker heeft. Een naast familielid is uw vader, moeder, kind, broer of zus.
  • als darmkanker bij een naast familielid is gevonden voor het 50e levensjaar.

Sommige mensen krijgen extra controles als darmkanker in de familie voorkomt. De controle bestaat meestal uit een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Als u na een medische indicatie een coloscopie ondergaat hoeft u niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek.

Als er meer dan één naast familielid darmkanker heeft

Als darmkanker bij een naast familielid is gevonden voor het 50e levensjaar. Een naast familielid is uw vader, moeder, kind, broer of zus. Sommige mensen krijgen extra controles als darmkanker in de familie voorkomt. De controle bestaat meestal uit een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Als u na een medische indicatie een coloscopie ondergaat hoeft u niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek.

Waarom vanaf 55 jaar?

De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt waaraan hij of zij overlijdt. In deze leeftijdscategorie kan het bevolkingsonderzoek de meeste 'winst' behalen, uitgedrukt in levensjaren.

Waarom tot en met 75 jaar?

Poliepen groeien langzaam. Als iemand van 75 jaar of ouder darmkanker krijgt, is de kans groot dat hij of zij aan iets anders overlijdt. Daarom is het minder zinvol om mensen boven de 75 te onderzoeken. Bovendien vormen het onderzoek en de behandeling voor mensen van deze leeftijd een zwaardere belasting dan voor jongere mensen. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd mensen boven de 75 jaar niet uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek (advies Gezondheidsraad).