Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkomen.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker kan over de periode 2010-2039 het aantal sterftes aan darmkanker met gemiddeld 1.400 per jaar verminderen (zie Kamerbrief 2011). Op langere termijn kan het bevolkingsonderzoek jaarlijks 2.400 van de 7.000 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen (zie advies Gezondheidsraad).

Waarom is het belangrijk om je te laten onderzoeken op darmkanker?

Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Als darmkanker al is uitgezaaid naar andere organen, overleeft slechts een op de tien patiƫnten de eerste vijf jaar. Bij een vroege opsporing van darmkanker overleven negen op de tien patiƫnten de eerste vijf jaar.

Lees meer over het bevolkingsonderzoek bij Veelgestelde vragen.

Deelname is vrijwillig

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen die voor het onderzoek in aanmerking komt, kan meedoen. Deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is daarom gratis. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. U bent dus vrij om te beslissen of u wel of niet meedoet.

Wat is een bevolkingsonderzoek?

Een bevolkingsonderzoek is een bijzondere vorm van onderzoek: een grote groep mensen krijgt de mogelijkheid zich te laten onderzoeken terwijl ze geen klachten hebben. Bevolkingsonderzoeken zijn bedoeld om ernstige ziekten op te sporen voordat er klachten ontstaan. Hoe eerder een ziekte wordt gevonden, hoe sneller de behandeling kan starten en hoe groter de kans is op genezing.