Heeft u geen gezondheidsklachten, maar denkt u er toch over om uw gezondheid zelf te testen of door een bedrijf te laten onderzoeken? Dan is het goed om vooraf goed na te denken over de gevolgen van zo’n test of onderzoek.

Als u zonder een verwijzing van een arts of een uitnodiging van de overheid uw gezondheid laat testen, dan noemen we dat 'gezondheidsonderzoek op eigen initiatief'. Zo’n onderzoek heet ook wel ‘preventief medisch onderzoek’. Dit hoeft niet altijd lichamelijk onderzoek te zijn, het kan ook om een vragenlijst op internet gaan.

U beslist zelf wat u doet

Een advies over of u wel of geen gezondheidsonderzoek moet laten doen kunnen wij u niet geven. Dit hangt van het nut en de kwaliteit van het onderzoek en van uw persoonlijke situatie af. U beslist zelf wat u doet.

Op de volgende pagina’s geven we aan wat het is en noemen we een aantal punten waar u aan zou kunnen denken voordat u besluit uw gezondheid op eigen initiatief te laten testen. U leest hier ook meer over de voor- en nadelen en de kwaliteit van gezondheidsonderzoek op eigen initiatief.