Knapen F van ,
Franchimont JH ,
Garate T ,
Henriksen SA ,
Martinez-Fernandez A ,
Pfeiffer G ,
Ring C ,
Soule C ,
Voigt WP
16 p
in Dutch
1995
Toon Nederlands
English Abstract From January 1994 onwards the Council Directive 92/45
EEC concerning the examination of wild game meat for trichinellosis is
valid. Laboratory methods required are identical to those used for the
examination of pork. In an international experiment the suitability of
these methods to control wild boar meat was tested. Required meat parts of
experimentally with T.spiralis infected wild boars were shipped to seven
laboratories in Europe under code. It was concluded that trichinoscopy and
pool sample digestion methods ment for pork examination could equally well
be used for control of wild boar meat. The so called Trichomatic method
required a few adaptations. Moreover it was demonstrated that extra washing
procedures were required to prevent cross contamination between samples with
Trichomatic equipment.
Rapport in het kort
Sinds januari 1994 is de EEG-richtlijn 92/45 EEC van
kracht waarin de controle van vlees van wilde dieren (inclusief zwijnen) op
afwezigheid van Trichinella spiralis is geregeld. Er wordt gebruik gemaakt
van laboratoriummethoden die geschikt zijn voor onderzoek van vlees van
varkens. In een internationaal experiment werd de bruikbaarheid van de
aangegeven methoden getoetst. Voor dit doel werd vlees afkomstig van
experimenteel met T.spiralis geinfecteerde wilde zwijnen (Sus scrofa ferus)
onder code naar 7 laboratoria in Europa verzonden. De onderzoekingsmethoden
uit de EEG-richtlijn werden nauwgezet gevolgd.Vastgesteld werd dat
trichinoscopy en de zogenaamde 'pooled sample digestie' probleemloos konden
worden gebruikt om de infectie met T.spiralis in vlees van een jong en een
oud dier vast te stellen. Voor de Trichomatic methode werd een kleine
aanpassing aanbevolen. Herhaald zorgvuldig reinigen van deze apparatuur
(Trichomatic) bleek noodzakelijk om contaminatie tussen twee bepalingen te
voorkomen.