|   print

Invloed van veldmethoden op de gemeten waterkwaliteit : Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid
[ The influence of sampling methods on water quality ]
 
Boumans LJM, van Elzakker BG, Fraters B, Masselink NJ

270 p in Dutch   2016

RIVM rapport 2015-0033
download pdf (9682Kb)  
alleen digitaal verschenen  

Toon Nederlands

English Abstract
In this technical report, RIVM describes several investigations which looked into the methods used within the National Minerals Monitoring Network (LMM) for monitoring water quality. The investigations describe the research goals, which methodological choices can be made and underpins why a certain method is chosen for the LMM. In order to be able to determine correctly the effect of the manure policy on the water quality and on the trend in water quality, the monitoring methods used should be underpinned and the effects of changes in methods on measured water quality should be known.

This report describes, amongst others, research on screen slit width, the effect of pre-rising of the temporary borehole before groundwater sampling and conservation methods of water samples.

Since 1992, the LMM monitors at farm level the agricultural practice as well as the quality of water leaching from the root zone and on-farm surface water. It is assumed that national minerals policies affect agricultural practice, which in turn improves water quality. In 2014, the LMM comprises about 450 farms. Reports containing background information are available on the website www.rivm.nl/lmm.

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
In dit technische rapport beschrijft het RIVM meerdere onderzoeken naar methoden die voor het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) worden gebruikt om de waterkwaliteit te bepalen. Deze onderzoeken zorgen ervoor dat de monitoring in het LMM efficiënt en up-to-date gebeurt. In de onderzoeken staat beschreven wat de onderzoeksdoelen zijn, welke methodische keuzes daarin te maken zijn en wordt onderbouwd waarom voor een bepaalde methode wordt gekozen. Deze onderbouwing is van belang om de invloed van het mestbeleid op de waterkwaliteit en de trend daarin goed te kunnen bepalen. Ook moet duidelijk zijn welk effect een aanpassing in de methode heeft op de meetresultaten.

Aan bod komt onder andere het onderzoek dat is uitgevoerd naar de grootte van filteropeningen, het effect van het voorspoelen van een tijdelijke monsterput en naar de manier waarop genomen monsters worden geconserveerd.

Het LMM is een meetnet dat sinds 1992 op landbouwbedrijven zowel de bedrijfsvoering volgt, als de kwaliteit van het water dat uit de bewortelde laag van de bodem naar het grondwater spoelt en van het oppervlaktewater. De achterliggende gedachte is dat het landelijke mestbeleid van invloed is op de bedrijfsvoering, en daardoor de waterkwaliteit verbetert. Het meetnet omvat in 2014 circa 450 landbouwbedrijven. Rapportages met achterliggende informatie zijn te vinden op de website www.rivm.nl/lmm.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
( 2016-10-18 )