†|†  print

Dietary intake of polybrominated diphenyl ethers in the Netherlands based on concentration data collected in 2004, 2006 and 2008
[†Inname van polygebromeerde difenylethers via voeding in Nederland gebaseerd op concentraties gemeten in 2004, 2006 en 2008 †]

Noorlander CW, te Biesebeek JD, Zeilmaker M

81 p in Dutch ††2010

RIVM rapport 320100007
download pdf (1614Kb)††
This RIVM report is a revised version of RIVM report 320100005/2009 (not publicly available). This report is extended with measurements performed by RIKILT of food samples collected in 2008 (Appendix C), which were compared to measurements performed by the Dutch Food and Consumer Product Safety Authority (VWA) already presented in report 320100005/2009. Intake calculations based on the results of RIKILT were presented as well and are taken into account in the discussion.††

Toon Nederlands

English Abstract
Flame retardants added to consumer products, such as textiles and electronics, are able to enter the human food chain via the environment. Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) are commonly used flame retardants. The human intake of two PBDEs, -99 and -100, appears to have increased in the Netherlands between 2004 and 2008. A provisional human limit value is currently only available for PBDE-99, and concentration data indicate that this limit was exceeded during the study period. As knowledge of the health effects of PBDEs is limited, regular monitoring of PBDE concentrations in food products is recommended until a decrease in exposure is observed.
Since adverse health effects of PBDEs cannot be ruled out at the present estimated intake levels, caution should be exercised with respect to the use of brominated flame retardants. To assess the possible risks, it is recommended to establish human limit values of PBDE-47, -100 and -209.

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
In consumentenproducten zoals kleding en elektronica, zitten vlamvertragers die via het milieu in voedsel terecht kunnen komen. Voorbeelden hiervan zijn polygebromeerde difenylethers (PBDE's). Van twee PBDE's (PBDE-99 en -100) lijkt de inname tussen 2004 en 2008 te zijn gestegen. De voorlopige limietwaarde, die alleen voor PBDE-99 beschikbaar is, is in de onderzochte jaren overschreden. De kennis over de gezondheidseffecten van PBDE's is echter beperkt. Daarom wordt aanbevolen om de concentraties in voeding structureel te monitoren totdat ze zijn verminderd.
Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met de Voedsel en Waren Autoriteit. Hiervoor zijn de concentraties van meerdere PBDE's in voedingsmiddelen in Nederland in 2004, 2006 en 2008 gemeten. Daarmee is aangetoond dat vier PBDE's in voeding aanwezig zijn: PBDE-47, -99, -100 en -209. De hoogste concentraties van deze vier zijn waargenomen in vette vis en schaaldieren. PBDE-209 is alleen gemeten in 2008 en in alle onderzochte voedingscategorieŽn zijn relatief hoge concentraties aangetroffen. Op basis van de gemeten concentraties is berekend hoeveel van deze stoffen mensen gedurende hun leven via voeding binnenkrijgen. De inname van PBDE-47 lijkt niet te zijn toegenomen tussen 2004 en 2008. De inname van PBDE-100 is in 2004 en 2006 gelijk gebleven, maar is hoger in 2008. De inname van PBDE-99 is verdubbeld in 2006 ten opzichte van 2004, en wat hoger in 2008.
Omdat gezondheidsrisico's van PBDE's niet uit te sluiten zijn bij de huidige innameniveaus, blijft voorzichtigheid geboden met het gebruik van vlamvertragers. Met het oog hierop wordt aanbevolen om de limietwaarden van PBDE-47, -100 en -209 vast te stellen, zodat de risico's in kaart kunnen worden gebracht.

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM VWA-Oost
( 2011-02-22 )