English Abstract In this report data are presented on foodborne
infections and intoxications in the Netherlands in 2002. Data are based on
notifications by consumers to the Food Inspection Services and on statutory
notifications by physicians to the Inspectorate for Health Care. In 2002,
the number of outbreaks notified to the Inspectorate was 81, 19% lower than
the 101 outbreaks notified in 2001, but comparable to the annual total of
70-80 in 1999-2000. The number of affected individuals in 2002 was 1016,
with an average of over 13 individuals per outbreak. The number of
incidents reported to the Food Inspection Services in 2002 (585) was
somewhat higher than in previous years (516 in 2001, 506 in 2000), but the
number of affected individuals was fairly similar (1784 in 2002, versus 1878
in 2001 and 1698 in 2000). At the Food Inspection Services, a probable
cause for the foodborne infections and intoxications was found for 14% of
the incidents. Bacillus cereus (3.4%) was most frequently reported,
followed by Salmonella (1.5%). At the Inspectorate for Health Care,
additional information, including causative agent, was available for 94% of
the outbreaks and in 78% of these a causative agent was reported.
Salmonella was most frequently identified (43%), followed by Campylobacter
(20%) and Norovirus (12%). Due to the increased awareness of the possible
role of norovirus in the investigations of the Public Health Services and
Food Inspection Services, the importance as a causative agent has become
more visual in recent years. If patient diagnostics for norovirus become
more customary in the Dutch laboratories and if recently developed detection
methods for norovirus in certain food products are implemented routinely,
the relative importance might further increase in the
future.
Rapport in het kort
In deze rapportage worden de gegevens gepresenteerd van
geregistreerde voedselinfecties en voedselvergiftigingen in Nederland in
2002. De resultaten zijn gebaseerd op meldingen door consumenten aan de
Keuringsdienst van Waren en op wettelijk verplichte meldingen van
ziektegevallen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bij de vijf
Keuringsdiensten van Waren werden in 2002 349 explosies en 236 enkele
gevallen gemeld, in totaal (585) een groter aantal dan in 1999-2001
(460-516). Echter, door de relatief kleinere omvang van de explosies was
het totaal aantal betrokken ziektegevallen in 2002 (1784) vergelijkbaar met
voorgaande jaren. Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg werden 122
meldingen gedaan: 81 meldingen van explosies (2 of meer gerelateerde
ziektegevallen), 53 pati6nten met een verzorgend of verplegend beroep of
werkzaam in de levensmiddelensector (waarvan 17 ook betrokken bij een
explosie) en 5 met onbekend criterium voor melding. Het aantal gemelde
explosies was in 2002 lager dan in 2001 (101), maar vergelijkbaar met de
circa 70-80 explosies gemeld in 1999 en 2000. Het totaal aantal betrokken
ziektegevallen in 2002 was 1016, gemiddeld ruim 13 zieken per explosie. Bij
de Keuringsdienst van Waren werd een mogelijke oorzaak gevonden bij 14% van
de meldingen. Bacillus cereus (3,4%) werd daarbij het meest frequent
gezien, gevolgd door Salmonella (1,5%). Echter, bij de incidenten waar een
restant van het verdachte voedsel beschikbaar was voor onderzoek (bij 27,5%
van het totaal), werd vaker een oorzaak gevonden, namelijk bij 52%. Bij de
Inspectie Gezondheidszorg werd voor 78% van de explosies met aanvullende
informatie een verwekker aangegeven. Salmonella was de meest gevonden
verwekker (43%), gevolgd door Campylobacter (20%) en Norovirus (12%). Voor
zowel Campylobacter als norovirus is het relatieve belang als verwekker bij
voedsel-gerelateerde explosies sinds 2000 toegenomen. Indien
pati6ntendiagnostiek voor norovirus breder beschikbaar komt in de
Nederlandse laboratoria en recent ontwikkelde detectiemethoden voor
norovirus voor bepaalde voedselproducten toegepast gaan worden, zal het
relative belang van norovirus als verwekker in de komende jaren vermoedelijk
nog sterker zichtbaar worden.