|   print

EU Interlaboratory comparison study Food-I (2006) Bacteriological detection of Salmonella in minced beef
[ EU Ringonderzoek voedsel-I (2006) Bacteriologische detectie van Salmonella in rundergehakt ]
 
Kuijpers AFA, Veenman C, van de Kassteele J, Mooijman KA

74 p in English   2007

RIVM rapport 330604003
download pdf (456Kb)  

Toon Nederlands

English Abstract
The European National Reference Laboratories (NRLs) for Salmonella were able to detect high and low levels of Salmonella in a ring trial using minced beef as matrix, thereby reaching the level of good performance. The Modified Semi-solid Rappaport Vassiliadis (MSRV), a method often used for the detection of Salmonella in animal faeces, turned out to be the best method for minced beef.
This was one outcome of the inter-laboratory comparison study organized by the Community Reference Laboratory (CRL) for Salmonella on the detection of Salmonella spp. in a food matrix in September 2006. The first, and most important goal, was to see if the 25 participating laboratories in this study could detect Salmonella in minced beef. The second goal was to compare the different analysis methods for the detection of Salmonella in minced beef.
Each laboratory received a package containing minced beef and 35 gelatin capsules containing different levels of Salmonella. According to the instructions, the laboratories spiked the meat with the capsules and tested those samples for the presence of Salmonella. The laboratories used three methods for running this test: Rappaport Vassiliadis Soya broth (RVS), Mueller Kauffmann Tetrathionate novobiocin broth (MKTTn) and Modified Semi-solid Rappaport Vassiliadis (MSRV). The first two methods are internationally prescribed for the detection of Salmonella in food, while the third (MSRV) is prescribed for the detection of Salmonella in veterinary faeces.
All laboratories found Salmonella in just 88% of the samples using one of the food methods (MKTTn). The method for the veterinary samples, MSRV, gave the best results, with 99% of all laboratories detecting Salmonella in the spiked samples. The MKTTn food method is therefore not the optimal medium for the detection of Salmonella in minced beef.

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
De Europese Nationale Referentie Laboratoria (NRLs) voor Salmonella hebben in een ringonderzoek hoge en lage concentraties Salmonella aangetoond in rundergehakt. Hiermee hebben ze laten zien dat ze voldoen aan de gestelde eisen. De Modified Semi-solid Rappaport Vassiliadis (MSRV), een analysemethode die veel gebruikt wordt voor Salmonella in dierenmest, bleek de beste methode voor het aantonen van Salmonella in rundergehakt.
Vijfentwintig referentielaboratoria deden in september 2006 mee aan een ringonderzoek van het Communautair Referentie Laboratorium (CRL) voor Salmonella. Doel was in eerste instantie om na te gaan of de laboratoria Salmonella in gehakt goed konden aantonen. In tweede instantie werd ook onderzocht wat de beste analysemethode was voor het aantonen van Salmonella in rundergehakt. Ieder laboratorium kreeg een pakket toegestuurd met rundergehakt en 35 gelatine capsules met melkpoeder van verschillende besmettingsniveaus Salmonella. De laboratoria moesten volgens voorschrift gehakt en capsules samenvoegen en onderzoeken op de aanwezigheid van Salmonella. Voor het onderzoek gebruikten de laboratoria drie methoden: Rappaport Vassiliadis Soya broth (RVS), Mueller Kauffmann Tetrathionaat met novobiocine (MKTTn) en Modified Semi-solid Rappaport Vassiliadis (MSRV). De eerste twee methoden (RVS en MKKTn) staan bekend als internationaal voorgeschreven voor de analyse van Salmonella in levensmiddelen. De derde methode (MSRV) wordt gebruikt om Salmonella in dierlijke mest aan te tonen.
Met een van de levensmiddelenmethoden (MKTTn) vonden alle laboratoria in slechts 88% van de monsters Salmonella. De methode voor dierlijke mest (MSRV) bleek de beste resultaten te geven. Hiermee vonden alle laboratoria in 99% van de besmette monsters Salmonella. De levensmiddelenmethode MKTTn blijkt dus niet de meest optimale methode te zijn voor het aantonen van Salmonella in rundergehakt.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
( 2007-09-17 )