|   print

Parameters needed to estimate the global burden of peanut allergy : Systematic literature review
[ Overzicht van gegevens die nodig zijn om de wereldwijde ziektelast van pinda allergie te berekenen ]
 
Ezendam J, van Loveren H

50 p in English   2012

RIVM rapport 340007002
download pdf (583Kb)  
Alleen digitaal beschikbaar  

Toon Nederlands

English Abstract
The symptoms of peanut allergy vary from mild to severe, from swollen lips, shortness of breath to an anaphylactic shock, which is potentially fatal. The National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) has investigated which factors have an impact on the burden of disease for peanut allergy. The most important parameters were found to be the number of people who suffer from a peanut allergy and the impact it has on their quality of life. Burden of disease is a measure to quantify the consequences of a disease by combining the loss of health from impaired quality of life and premature mortality.

This systematic literature review was performed within the framework of the Foodborne Epidemiology Reference Group of the World Health Organisation that is dedicated to estimating the global burden of disease for several food borne diseases. Examples are pathogens, such as parasites and bacteria or toxic chemicals that are present in food as contaminants. Peanut allergy has been included in this initiative because of the severe symptoms that can occur.

Prevalence of peanut allergy: In Western countries, peanut allergy affects 0.5 to 1.5 per cent of the population. There is a lack of prevalence data from developing countries. Geographical differences in the prevalence appear to exist, since peanut allergy is uncommon in Turkey and Israel.

Peanut allergy limits quality of life: Symptoms of the allergy are only induced when people with a peanut allergy eat products that contain peanuts. Although they can be severe, the symptoms are usually short-lasting. Consequently, they will not have an impact on the burden of disease. The number of people who die due to a peanut allergy is low; this also has a limited impact on burden of disease. The quality of life of people with a peanut allergy is impaired, for example, because they are anxious about accidentally eating products that contain peanut. This impairment of quality of life is important in the burden of disease.

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
Een pinda-allergie kan milde tot ernstige klachten veroorzaken, uiteenlopend van een dikke lip en benauwdheid tot een zogeheten anafylactische shock, die potentieel dodelijk is. Het RIVM heeft onderzocht welke factoren van invloed zijn op de zogeheten ziektelast die pinda-allergie veroorzaakt. De belangrijkste parameters daarvoor blijken het aantal personen met een pinda-allergie te zijn en de invloed van een pinda-allergie op de kwaliteit van leven. Ziektelast is een maatstaf om de gevolgen van ziekten te kwantificeren en is een combinatie van gezondheidsverlies door verminderde kwaliteit van leven en door vroegtijdig overlijden.

Deze literatuurstudie is uitgevoerd in het kader van de 'Foodborne Epidemiology Reference Group' van de Wereldgezondheidsorganisatie die de wereldwijde ziektelast van verschillende voedingsgerelateerde aandoeningen in kaart wil brengen. Voorbeelden zijn ziekteverwekkers als parasieten en bacteriën of schadelijke stoffen die mensen via voeding binnenkrijgen. Vanwege de ernstige klachten valt pinda-allergie daar ook onder.

Aantal mensen met pinda-allergie: Tussen de 0,5 en 1,5 procent van de inwoners van westerse landen hebben een pinda-allergie. Er zijn bijna geen gegevens gepubliceerd over de mate waarin dit in niet-westerse landen voorkomt. Er lijkt sprake te zijn van geografische verschillen, omdat pinda-allergie bijvoorbeeld weinig tot niet in Turkije en Israël voorkomt.

Pinda-allergie beperkt kwaliteit van leven: Mensen met een pinda-allergie krijgen alleen allergische klachten als ze een product eten dat pinda's bevat. Hoewel ze ernstig kunnen zijn, zijn ze doorgaans van korte duur. Daardoor hebben ze weinig invloed op de ziektelast. Het aantal mensen dat aan pinda-allergie overlijdt, is laag en heeft daardoor ook weinig invloed op de ziektelast. Leven met een pinda-allergie daarentegen beperkt de kwaliteit van leven, onder andere door de angst om per ongeluk een product dat pinda's bevat te eten. Deze beperking van hun kwaliteit van leven beïnvloedt wel de ziektelast.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
( 2012-04-23 )