|   print

Development and implementation of alternative methods in reproductive toxicology
[ Ontwikkeling en invoering van alternatieve methoden in de reproductietoxicologie ]
 
Piersma AH

35 p in English   2011

RIVM rapport 340700005
download pdf (212Kb)  

Toon Nederlands

English Abstract
RIVM is improving alternative test methods in the area of reproductive toxicology, to make them ready for regulatory application. This will reduce experimental animal use. Reproductive toxicology pertains to adverse effects on fertility and reproduction and on prenatal development of the unborn child. In this report, the state of the art of alternatives in this area is reviewed.

Research into alternative methods:
RIVM develops alternative tests and testing strategies expected to be able to predict reproductive toxicity. During the last five years advances have been achieved with the embryonic stem cell test, the rat embryo culture and the zebra fish embryo test. These embryos are highly premature and not considered as experimental animals under European law. In these tests effects are studied on the level of gene expression. Effects on gene expression may give more detailed information on compound effects. Moreover, such effects may allow easier translation to effects in man. Current effect assessment is done in experimental animals.

Innovation of regulatory toxicology:
In addition, RIVM is active in the international arena to innovate regulations concerning experimental animals and alternative test systems. This research provides important support for these activities.

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
Het RIVM probeert alternatieve testmethoden voor de zogeheten reproductietoxicologie zodanig te verbeteren dat ze betrouwbaar genoeg zijn om in de regelgeving te kunnen worden ingevoerd. Op die manier kan het aantal dierproeven worden verminderd. Reproductietoxicologie houdt zich bezig met mogelijke schadelijke effecten van stoffen op de vruchtbaarheid, de voortplanting, en de ontwikkeling van het ongeboren kind. In dit rapport heeft het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, de stand van zaken beschreven van alternatieve testmethoden voor deze wetenschap.

Onderzoek naar alternatieve testmethoden:
Het RIVM ontwikkelt zelf alternatieve tests en teststrategieën waarvan de wetenschap verwacht dat ze schade aan de ontwikkeling kunnen voorspellen. De afgelopen vijf jaar is voortgang geboekt op het gebied van de embryonale stamceltest, de ratten-embryokweek, en de zebravis-embryotest. Deze embryo's zijn niet levensvatbaar, waardoor deze organismen, evenals de stamcellen, volgens Europese wetgeving niet als proefdieren worden beschouwd. Bij deze tests wordt gekeken naar de effecten die een stof op het niveau van genen veroorzaakt (genexpressie). Effecten op dit niveau kunnen mogelijk subtieler voorspellen of en in welke mate stoffen schadelijk zijn. Bovendien is de verwachting dat effecten op genniveau in deze testen beter te vertalen zijn naar effecten voor de mens. De huidige wijze waarop effecten van stoffen worden vastgesteld, is gebaseerd op gezondheidsschade in proefdieren.

Modernisering regelgeving:
Daarnaast is het RIVM actief in internationale verbanden om de regelgeving rond het gebruik van dierproeven en alternatieven te moderniseren. Het eigen onderzoek is een belangrijke ondersteuning hierbij.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
( 2012-05-02 )