|   print

[  ]
 
Pieters MN , Fiolet DCM , Baars AJ

32 p in Dutch   1999

download pdf (335Kb)  

Toon Nederlands

English Abstract
The mycotoxin deoxynivalenol (DON) produced by fungi of the Fusarium genus may occur in various cereal crops. A provisional TDI of 1.1 ug per kg body weight was derived to calculate concentration limits for the mycotoxin, deoxynivalenol (DON), in wheat and wheat food products. Children (1-4 years old) have the highest wheat consumption per kg body weight per day and form the population at risk. To derive a safe concentration limit of (cleaned) wheat, we assumed a child with a high wheat consumption. Based on the wheat content of food products and the derived concentration limit for DON in (cleaned) wheat, concentration limits for various food products were calculated. These included 1 ug-DON/kg for (cleaned) wheat, 60 ug-DON/kg for bread and 120 ug-DON/kg for food products with a wheat content greater than 33%.The suggestion is to monitor only the (cleaned) wheat for food products with a wheat content less than 33%.

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
Het mycotoxine deoxynivalenol (DON), dat geproduceerd wordt door schimmels van het geslacht Fusarium, kan in verschillende graansoorten aanwezig zijn. Om concentratielimieten te berekenen voor DON in tarwe en tarwe-bevattende producten is een voorlopige TDI afgeleid van 1,1 4g per kg lichaamsgewicht per dag. Kinderen van 1-4 jaar hebben de hoogste tarwe consumptie per kg lichaamsgewicht en vormen de bevolkingsgroep met het hoogste risico. Voor de afleiding van een veilige concentratielimiet voor DON zijn wij uitgegaan van een kind met een hoge tarwe consumptie. Op basis van de hoeveelheid tarwe in voedingsmiddelen en de concentratielimiet voor DON in (geschoonde) tarwe zijn concentratielimieten voor verschillende voedingsmiddelen afgeleid. De navolgende concentratielimieten worden voorgesteld: 120 4g DON/kg voor (geschoonde) tarwe, 60 4g DON/kg voor brood, en 120 4g DON/kg voor voedingsmiddelen met een tarwegehalte groter dan 33%. Aanbevolen wordt om in voedingsmiddelen met een tarwegehalte kleiner dan 33% uitsluitend de DON-concentratie van de te gebruiken tarwe te bewaken.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl

( 1999-11-30 )